Muzeul de Mineralogie Baia Mare va găzdui expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” - 26 minute în urmă
Apel pentru găsirea unui bărbat dispărut din Baia Mare - 1 oră în urmă
13 localități din Maramureș lovite de alunecări de teren în 2024 - 1 oră în urmă
Atelier de confecționat mărțișoare la Parohia „Înălțarea Domnului” din Baia Mare - 1 oră în urmă
15 februarie 1564, se naște Galileo Galilei - 1 oră în urmă
Fetiță de 7 ani, rănită după ce s-a jucat cu o secure în Șomcuta Mare - 1 oră în urmă
Restricții de circulație pe strada Victoriei din Baia Mare - 1 oră în urmă
15 Februarie – Ziua Națională a Lecturii - 1 oră în urmă
În Baia Mare va avea loc simpozionul „Istoria unui secol de Patriarhat. Un secol cât o istorie în Maramureșul Voievodal” - 2 ore în urmă
Apel umanitar pentru o familie din Sighetu Marmației care a rămas fără casă în urma unui incendiu - 11 ore în urmă
14 februarie 1941 – Abrogarea denumirii de „Stat Național-Legionar”
La data de 14 februarie 1941, prin Decretul nr. 314, regimul Antonescu a abrogat oficial denumirea de „Stat Național-Legionar”, marcând astfel sfârșitul influenței Mișcării Legionare în structura guvernamentală a României. Această decizie a venit ca urmare a conflictului deschis dintre generalul Ion Antonescu și Garda de Fier, conflict care culminase cu rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941.
Contextul istoric
În urma abdicării regelui Carol al II-lea și instaurării dictaturii militare a generalului Ion Antonescu, în septembrie 1940, acesta a acceptat inițial o formă de colaborare cu Mișcarea Legionară, condusă de Horia Sima. Astfel, la 14 septembrie 1940, a fost proclamat Statul Național-Legionar, iar legionarii au primit funcții importante în guvern și administrație. Totuși, relațiile dintre Antonescu și Garda de Fier s-au deteriorat rapid, deoarece legionarii încercau să-și consolideze puterea, provocând instabilitate politică și economică prin arestări arbitrare, execuții sumare și confiscări de bunuri.
Apogeul conflictului a fost rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941, o încercare eșuată a Gărzii de Fier de a-l înlătura pe Antonescu de la conducere. Revolta a fost reprimată rapid cu sprijinul armatei, iar legionarii au fost arestați sau forțați să se refugieze în Germania.
Consecințele decretului nr. 314
Prin decretul emis la 14 februarie 1941, Statul Național-Legionar a fost oficial desființat, iar România a devenit un stat condus de Ion Antonescu cu titlul de „Conducător al statului”, sub un regim de dictatură militară. Garda de Fier a fost scoasă în afara legii, iar membrii săi au fost fie eliminați politic, fie trimiși în exil.
Vasile Petrovan