Share
15 mai, în premieră, Ziua Bujorului Românesc!

15 mai, în premieră, Ziua Bujorului Românesc!

15 mai, în premieră, Ziua Bujorului Românesc!

15 mai, Ziua bujorului românesc „Paeonia romanica peregrina”, o specie florală unică în Europa, care se regăsește numai în România, arată Romsilva.

Este pentru prima dată când, în ziua de 15 mai, bujorul este, oficial, Floarea Națională a României. Demersul de a desemna bujorul ca floare națională a pornit din 2013, la inițiativa Catedrei de Floristică de la Universitatea De Știinte Agronomice și Medicină Veterinară București. Parlamentul Romaniei a aprobat în 2022 legea care prevede ca „se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Națională a României”, floarea regăsindu-se atât spontan, cât și cultivată de horticultori.

În acest moment, flora locală are cinci specii de bujor care cresc spontan, în rezervații naturale protejate prin lege și 3 specii cultivate cu peste 100 de varietăți și soiuri, care se adaptează ușor, și poate fi cultivat aproape pe întreg teritoriul țării, de la câmpie până la regiunile muntoase. Bujorii au înflorit în rezervaţiile naturale din România. Floarea este răspândită doar în anumite zone din România, din județele Mureș, Dolj, Olt, Tulcea, Constanța, din Parcul Național Munții Măcinului și Parcul Natural Comana. Bujorul înflorește în luna mai, iar perioada de florescenţă durează aproximativ zece zile.Bujorul este considerat simbol al prosperității şi luxului şi apare în mitologia greacă. Numele latin al plantei ”paeon” vine de la doctorul Paeon din mitologia greacă, tămăduitorul zeilor. În mitologia greacă se spune că într-o zi, acesta ar fi atras mânia unuia dintre zei şi, pentru a se feri de furia lui, s-a preschimbat într-o floare de bujor. Ştiinţific sau nu, bujorul îşi trage denumirea de la acest enigmatic personaj, care s-a folosit de instrumentul vindecător, o floare, pentru a scăpa cu viaţă, arată Romsilva.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu