Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 3 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 4 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 4 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 4 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 4 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 7 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 9 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 10 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 11 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 12 ore în urmă
16 muzee de la sat din județele Maramureș și Satu Mare pot fi vizitate virtual începând de astăzi
16 muzee de la sat din județele Maramureș și Satu Mare pot fi vizitate virtual, începând de astăzi, 1 august, pe platforma www.muzeedelasat.ro. Proiectul Muzee de la sat, inițiat acum trei ani, de tineri întorși în România, promovează muzeele de la sat prin metode moderne, folosind materiale de calitate — tururi virtuale 3D interactive, fotografii profesionale, videoclipuri de prezentare, reels și povești scrise.
www.muzeedelasat.ro, disponibil în limbile română și engleză, a fost creat printr-o co-finanțare a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Pe lângă cele 16 muzee din regiunea Maramureș – Satu Mare, sunt disponibile spre vizitare și alte 63 de muzee de la sat din zonele Moldova, Muntenia și Dobrogea. În viitor, vor fi adăugate și alte obiective culturale din mediul rural.
„Vrem să venim în sprijinul mai ales al tinerilor și să le arătăm bogăția patrimoniului material, folosind instrumente de promovare prietenoase și cât mai atractive. Suntem convinși că utilizatorul online va fi curios și va dori să viziteze și fizic obiectivele culturale care îi plac. Astfel, toată lumea are de câștigat”, a spus Ionuț Teoderașcu, manager de proiect și fotograf.
În mai 2024, cele 16 de muzee au primit în vizită echipa proiectului care a scanat, fotografiat și documentat fiecare obiectiv cultural, fiind parcurși peste 2 000 de kilometri. Fiecare muzeu beneficiază acum de o pagină dedicată pe platforma Muzee de la sat, care constă în: tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță, fotografii interior-exterior, fotografii din dronă, text de prezentare și informații de contact.
În plus, pe canalul de YouTube Muzee de la sat va fi publicat un interviu/clip de prezentare de la fiecare obiectiv. Acestea au rolul de a îmbunătăți imaginea muzeelor în mediul online. Totodată, turul virtual al fiecărui muzeu va putea fi vizualizat și de pe cea mai accesată și populară platformă de navigare din lume: Google Maps.
Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de „De la sat”, proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din cinci membri: Ionuț Teoderașcu – manager de proiect și fotograf documentarist, Cosmin Murarașu – manager de proiect și expert scanare 3D, Nicoleta Felea – copywriter, Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, și George Patriche – videograf filmmaker autodidact.
Foto: Ionuț Teoderașcu
Casa Memorială „Gheorghe Pop de Băsești”
Casa Memorială „Ion Șiugariu” Băița
Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș” Săpânța
Casa memorială „Ilie Lazăr” Giuleşti
Muzeul școlar din Bârsana
Casa Memorială „Dunca Pâțu” Ieud