Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 5 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 5 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 15 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 17 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 18 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
18 octombrie, ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane
Anual, la 18 octombrie este marcată Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane. Traficul de persoane este un fenomen raportat în toată lumea, inclusiv în Europa. Mii de persoane sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forțată. Pentru că fiinţele umane pot fi revândute, sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Pe continent, cele mai multe victime sunt recrutate din est, din țări predispuse sărăciei.
Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană. Rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu. Pentru marcarea acestei zile, începând cu anul 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional. În Uniunea Europeană, traficul de persoane se face în scopul exploatării sexuale în proporţie de aproximativ 62% sau în scopul muncii forţate. Dintre victimele exploatate sexual, multe sunt minore. Cel mai mare număr de victime identificate au vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, iar împreună cu grupa 18-25 de ani alcătuiesc 90% din totalul victimelor exploatate sexual.
Fenomenul este prezent şi în România, numărul victimelor şi al vulnerabilităţilor fiind în creştere. În ţara noastră, lupta împotriva traficului de persoane este monitorizată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care evaluează activitatea instituţiilor publice şi a organizaţiilor neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional. În 2024, ANITP şi partenerii săi organizează, în perioada 13-20 octombrie, o serie de evenimente în cadrul campaniei de informare şi prevenire „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”. Pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, Palatul Parlamentului va fi iluminat în albastru pe 18 octombrie, în intervalul orar 19.00-23.00.
Lăcrimioara ZOTA