Final de mandat la Cotroceni - 10 ore în urmă
Situația gripei în Maramureș: Trei decese și sute de cazuri raportate - 10 ore în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare s-au clasat pe locuri fruntașe la Concursul de Interpretare Vocală ,,Magia Cântecului” - 14 ore în urmă
O elevă de la Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare s-a calificat la etapa națională a Concursului televizat „Parlez-vous francophonie?” - 14 ore în urmă
Guvernul promite 800 de lei pentru pensionarii cu venituri mici - 15 ore în urmă
Diana Șoșoacă provoacă din nou scandal în plenul european - 15 ore în urmă
Se lansează Cenaclul „Rivulus Dominarum” - 19 ore în urmă
Viorica Marincaș, noul președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Maramureș - 19 ore în urmă
Ziua Națională a Lecturii, celebrată la Liceul „Ioan Buteanu” prin proiectul „Întâlnire pe nevăzute cu o carte” - în urmă
„Târg de mărțisor” organizat în Târgu Lăpuș - în urmă
26 iunie este Ziua Drapelului Naţional
Astăzi este Ziua Drapelului Național. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național printr-o lege adoptată în 1998.
Ceremonii militare și religioase sunt organizate în țară cu prilejul Zilei Drapelului Național.
Stema şi imnul reprezintă simbolurile naţionale de respect, de demnitate şi onoare şi respectul faţă de istorie, prezent, dar mai ales faţă de viitor, a afirmat, duminică, premierul Nicolae Ciucă, prezent în Piaţa Tricolorului din Capitală la ceremonia publică de Înălţare a Drapelului României.
Istoricul steagului tricolor
Drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă. Cu o zi înaintea Zilei Drapelului Naţional, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, a avut loc în acest an un eveniment în premieră. Drapelul național a fost sfinţit, cu ceremonial militar, sub privirile emoţionate a sute de credincioşi. Alături de soldatii garnizoanei timişorene, jandarmi şi poliţişti, la manifestare au participat copii îmbrăcaţi în portul popular românesc.
Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme.
Drapelul tricolor a fost folosit prima data în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă.
Peste câţiva ani, în 1848, steagul tricolor a fost adoptat de către revoluţionari ca drapel al Ţării Româneşti în următoarea ordine cromatică: albastru – galben – roşu, semnificând „libertate, dreptate, frăţie”.
De fapt, legenda apariţiei tricolorului s-a născut după 1860, când s-au contopit culorile din steagurile Moldovei şi al Ţării Româneşti, după unirea Principatelor şi din dorinţa de a împăca ambele tabere.
Mai târziu, Constituţia României din 1866 prevedea, despre drapel: „colorile Principatelor Unite urmează a fi Albastru, Galben și Roșu”.
Potrivit acesteia, culorile drapelului trebuie așezate vertical, în ordinea următoare: albastru, galben şi roşu la margine.