Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 26 minute în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 55 minute în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 2 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 3 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 4 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 4 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 6 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 6 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 7 ore în urmă
29 februarie, ziua „bonus” la 4 ani
2024 este an bisect, ceea ce înseamnă că are 366 zile, în loc de 365. Această zi bonus este astăzi, 29 februarie.
Cunoașteți persoane născute în 29 februarie? Dacă da, atunci sunt persoane speciale. Asta întrucât sunt o raritate. Despre acest aspect chiar au apărut glume, conform cărora, la 40 de ani, pot spune că au împlinit… 10. Șansa ca cineva să se nască în data de 29 februarie de este de 1 la 1.506.
Printre cei născuți în această zi rară sunt: Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Științe a Moldovei (1952), Khaled, muzician, multi-instrumentist, cantautor și cântăreț algerian (1960), Adrian Matei, fotbalist român (1968), Ja Rule, cântăreț american (1976), Michaela Prosan, actriță română de film și teatru (1992). Evenimentele consacrate din 29 februarie sunt la rândul lor puține. În 1792, s-a născut Gioacchino Rossini, compozitor italian. În 1960, un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a distrus total orașul Agadir, Maroc. În 2004, Boniface Alexandre devine președinte al republicii Haiti (2004-2006).
Și totuși de unde vine această zi bonus? Ziua de 29 februarie apare în calendarul gregorian o dată la patru ani, cu excepția anilor care sunt divizibili cu 100, dar nu și cu 400. Asta înseamnă că, spre exemplu, anul 2100 nu va avea data de 29 februarie. Acesta este un mecanism adăugat în calendar pentru a corecta discrepanța dintre calendarul solar și cel utilizat convențional. Calendarul gregorian are 365 de zile, în timp ce un an solar real este de aproximativ 365,2425 de zile. Diferența de aproximativ 0,2425 de zile este compensată prin adăugarea unei zile la fiecare patru ani. Ziua de 29 februarie este importantă deoarece ajută la menținerea calendarului în concordanță cu ciclurile anotimpurilor și fenomenelor astronomice. Fără adăugarea unei zile suplimentare în fiecare patru ani, anotimpurile ar începe să se decaleze în raport cu calendarul. Acest lucru ar putea duce la confuzie în stabilirea datelor evenimentelor sezoniere și a sărbătorilor religioase sau culturale care sunt legate de acestea.
Primul care a introdus o zi „bonus” în calendar o dată la patru ani a fost Iulius Caesar, în anul 46 î.Hr.: cele 24 de ore în plus cădeau, pentru romani, înainte de calendele lui martie (24 februarie). Această zi a fost numită „bis sexto kalendas Martias” (de unde și numele de „zi bisectă”). Mai târziu, când oamenii au început să numere zilele lunii de la prima și cu numere progresive, ziua suplimentară a devenit 29 februarie. Așadar, ar fi bine să folosim această zi-bonus pe care o avem la fiecare 4 ani, pentru a ne bucura, atât cât este posibil, cu lucruri care ne fac plăcere. Poate chiar ar fi bine să o privim ca un dar. Un cadou primit o dată la 4 ani, în care să aducem bucurii celor din jurul nostru. O zi în plus în această viață!…
C.Ț.