Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 5 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 6 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 7 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 11 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 11 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 12 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 12 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 14 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 15 ore în urmă
31 mai – Ziua mondială fără tutun
Ziua mondială fără tutun a fost instituită printr-o Rezoluţie adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 1987, urmând a fi marcată la 7 aprilie 1988, dată la care se împlineau 40 de ani de la fondarea OMS. În fiecare an, la data de 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu acest prilej, OMS, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi asupra deceselor şi bolilor care pot fi prevenite. În 1988, OMS a adoptat o nouă rezoluție, prin care marcarea acestei zile avea să aibă loc la 31 mai.
Nicotina care se găseşte în tutun creează dependenţă. Consumul de tutun este adesea legat de comportamente şi emoţii, precum fumarea unei ţigări la o cafea, dorinţa de a fuma, sentimente de tristeţe, stress, ceea ce îngreunează renunţarea la această obişnuinţă. Cu sprijin specializat, consumatorii de tutun îşi pot dubla şansele de a renunţa cu succes la această practică. Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul de decese cauzate de cancer de la nivel global. Consumul de nicotină şi produse pe bază de tutun creşte semnificativ riscul apariţiei cancerului, bolilor cardiovasculare şi pulmonare. Totodată, mai mult de 1 milion de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la fum de ţigară (fumat pasiv).
Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în lume în fiecare an. Mai mult de 7 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de consumul direct de tutun şi aproximativ 1,2 milioane reprezintă cazuri de fumători pasivi, potrivit https://www.who.int.
Lăcrimioara ZOTA