Cine sunt elevii premiați la cea de-a IV-a ediție a Proiectului-Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 9 ore în urmă
Baia Mare intră în circuitul celei mai prestigioase competiții internaționale de robotică pentru copii și adolescenți - 13 ore în urmă
David Popovici, amenințat de un vecin băut: „Îți dau foc la mașină!” - 13 ore în urmă
Bugetul 2025 optimist pentru Guvern, contestat de sindicate și mediul de afaceri - 13 ore în urmă
Seceta diplomatică: Grecia și Bulgaria în impas din cauza apei râului Arda - 13 ore în urmă
Ion Bledea, unul dintre cei mai pricepuți sculptori în lemn din Maramureș - 16 ore în urmă
Părintele Protosinghel Serafim Bilț, Eclesiarhul Catedralei Episcopale din Baia Mare, se va afla în mijlocul credincioșilor din Făurești - 17 ore în urmă
Reforma educației: Schimbări majore în licee - 17 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Scurtă meditație la praznicul Întâmpinării Domnului - 17 ore în urmă
Cum pot pacienții beneficia de rețete compensate și analize gratuite? Explicațiile specialiștilor - 17 ore în urmă
89 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru; În Sighetu Marmației va avea loc un spectacol omagial
Miercuri, 14 februarie, de la ora 13.30, sala de spectacole a Centrului Cultural din Sighetu Marmației va găzdui spectacolul omagial „În umbra ta…”, cu prilejul împlinirii a 89 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru.
În cadrul evenimentului va avea loc evocarea poetului, precum și un recital de muzică și poezie pe versuri de Grigore Vieru.
Poetul s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, la 246 km de Chișinău, în familia lui Pavel şi Evdochia Vieru. A urmat școala de 7 clase din satul natal, apoi școala medie din orașul Lipcani, pe care a absolvit-o în 1953. În anul 1957, student fiind, debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii ,,Alarma”, apreciată de critica literară.
În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la mai multe reviste și publicații, inclusiv la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicație a Uniunii Scriitorilor din Moldova.
În 1960 se căsătorește cu Raisa Nacu, profesoară de limba română și latină, cu care rămâne până la tragicul accident din 2009. Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice ,,Numele tău”, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată ca cea mai originală apariție poetică, devenind obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană.
În anii următori, poetului îi apar alte de zeci de cărţi destinate copiilor și adulților.
A încetat din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident de circulaţie. Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, la Chișinău, în cimitirul central din strada Armenească. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în R. Moldova. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
Veșnica pomenire!
Foto arhivă