Semnarea contractelor la Primăria Repedea - 14 minute în urmă
Shopping-ul online devine mai scump - 16 minute în urmă
Măsuri împotriva discriminării creștinilor - 17 minute în urmă
Teatrul Ararat vă propune o experiență care poate deveni o amintire prețioasă - 19 minute în urmă
Certificatul Auto-Pass nu este obligatoriu pentru vânzarea mașinilor second-hand - 25 minute în urmă
Iluzia îmbogățirii rapide: o capcană în care încă cad mulți oameni - 28 minute în urmă
Ileana Ivașcu, bunicuța pasionată de lectură; Are puțină școală și peste 360 de cărți citite - 38 minute în urmă
Elevii din Ocna Șugatag vor susține momente artistice și ateliere „Din drag pentru mama” - 2 ore în urmă
Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 14 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 14 ore în urmă
A fost clacă de cules struguri la Coruia
Joi, 12 octombrie, în localitatea Coruia (comuna Săcălășeni) a avut loc unul dintre cele mai frumoase obiceiuri – „Clacă de cules struguri” – care s-a desfășurat la hijul (via) gazdei, Ica și Cipri Pop a Diacului.
Au participat peste 20 de culegători, copii, tineri și vârstnici, care au respectat tradiția culesului, a măcinatului cu picioarele până la storsul și curgerea mustului. Gazdele au fost cele care au servit clăcașii cu pancove, plăcintă, și horincă.
„Prin această acțiune am încercat să revitalizăm și să readucem la viață tradițiile satului românesc de odinioară, să cunoască și tinerii preluând din experiența celor vârstnici și a învăța tainele, îndeletnicirile și tehnica obținerii vinului, dar și de a cunoaște faptul că aceasta era singura modalitate de întrajutorare a oamenilor la muncile grele în diferite domenii, organizarea de clăci. Suntem convinși că tinerii, pe care i-am văzut deja la lucru cu dragoste și dăruire, nu vor lăsa ca aceste tradiții să fie uitate, ci să le transmită mai departe urmașilor. Pe tot parcursul manifestării, atmosfera a fost întreținută de ceteră și hori, iar la final, gazda i-a așezat pe toți la masă de unde n-au lipsit băutura și mâncărurile tradiționale și mai ales mustul proaspăt, continuând cu cântec joc și voie bună. Felicitări organizatorilor, tuturor participanților care și-au adus aportul la buna desfășurare a evenimentului”, transmite Grigore Simionca, maestru coregraf în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Evenimentul a fost organizat de Asociația „Săcălășeni construim cu încredere”, Primăria și Consiliul local Săcălășeni, Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Foto – Daniel Ianoș și Remus-Ioan Coman