Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 1 oră în urmă
80 de litri de ulei uzat, colectat în campania „Un mediu sănătos începe de acasă” - 1 oră în urmă
În Boiu Mare: Sprijin pentru montarea gratuită a panourilor fotovoltaice - 1 oră în urmă
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată și la Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Imagine de colecție cu clopotele care au fost instalate pe actualul Palat Episcopal Ortodox din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Săpânța - 5 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 15 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 15 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 16 ore în urmă
Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 19 ore în urmă
A fost sărbătoarea „Nunții lui Ion cu Ana” de la Stremț
De șase ani, Asociația „Ion a Anei” organizează „Nunta lui Ion cu Ana” în satul Stremț, comuna Băsești. Este o sărbătoare închinată celor 15 eroi stremțeni, care au luptat vitejește în cel De-al Doilea Război Mondial. Reprezentanții asociației au ridicat o troiță, pentru a-i comemora cum se cuvine, în fiecare an, în perioada 1-14 mai. Pentru că ei nu au avut parte de o nuntă, evenimentul este despre o astfel de ceremonie simbolică, cu respectarea tradițiilor zonei.
La fiecare sărbătoare se alege o pereche de tineri care își leagă destinele metaforic pentru o perioadă de un an, predând apoi buchetul perechii care va urma.
Și în 2024, manifestarea tradițională a strâns laolaltă aproape 300 de oameni îmbrăcați în portul național codrenesc, alături de reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș și primarii din comunele implicate în eveniment. Cu toții și-au dat întâlnire în fața Troiței, unde s-a ținut o slujbă religioasă, în memoria eroilor satului.
De acolo, tot alaiul a pornit către Casa Memorială „Gheorghe Pop de Băsești”, unde s-a cerut mireasa, respectându-se întocmai tradițiile codrenești. După „Dansul miresei” și Dansul găinii,” participanții s-au îndreptat către Căminul Cultural al comunei, unde 22 de soliști ai cântecului popular, ansambluri și grupuri vocale din cele trei județe participante, Sălaj, Satu Mare și Maramureș, au încântat spectatorii cu muzică și dansuri tradiționale.
Fiecare an aduce noi emoții, ducând mai departe tradiția obiceiurilor nunții codrenești de odinioară și comemorarea eroilor satului Stremț.
Lăcrimioara ZOTA
.