ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împlinește 76 de ani - 5 minute în urmă
Sighetu Marmației: Oportunitate de finanțare pentru eficiență energetică și sisteme fotovoltaice - 1 oră în urmă
Consulat Onorific al Republicii Moldova, inaugurat în Baia Mare; Florentin-Nicolae Tuș a fost numit consul onorific - 11 ore în urmă
Cum s-au pensionat cu sume halucinante directori și funcționari de stat - 14 ore în urmă
Expoziția „Glasul roților de tren” mai poate fi admirată la Muzeul de Mineralogie până duminică - 16 ore în urmă
Iluzia lui Cuza - 16 ore în urmă
Cupa C.S.S Baia Sprie la schi alpin a reunit 130 de sportivi de la 17 cluburi din țară - 19 ore în urmă
FCSB, duel crucial cu Qarabag FK în Europa League - 19 ore în urmă
Clădirea HCM Minaur, destinată Direcției de Asistență Socială - în urmă
Din Scoția în Maramureș: martorul unei culturi aflate la răscruce de drumuri - în urmă
A înflorit laleaua pestriță, planta rară declarată monument al naturii
Este sezonul în care înflorește laleaua pestriță, planta rară, protejată de lege, amenințată cu dispariția. În Maramureș, laleaua pestriță se găsește în Rezervația Bavna, satul Fersig, dar a fost fotografiată și în alte zone. Recent, planta a fost fotografiată, iar imaginile cu petalele precum tabla de șah au ajuns în mediul virtual.
Denumită științific „Fritillaria meleagris”, laleaua pestriță, este o plantă cu flori din familia liliaceelor ce se găsește frecvent în Eurasia. Denumirea ei provine din latinescul fritillus având semnificație de „cutie cu zaruri,” cel mai probabil din cauza aspectului ei cadrilat.
Înflorește din martie până în mai, crescând între 15 și 40 de cm în înălțime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori. Crește pe terenuri ierboase, în luncile râurilor până la circa 800 de metri altitudine.
În Regatul Unit, diferite varietăți de fritillaria se pot cultiva în grădină, prin plantarea bulbilor, care se găsesc în comerț. Culorile florilor variază de la alb la roșu închis. Varietatea de culoare albă (ca zăpada) a fost premiată de Royal Horticultural Society cu premiul Award of Garden Merit.
Pădurea Bavna este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Satulung.
Aria naturală reprezintă o zonă împădurită pentru protecția stejarului pedunculat (Qercus robur), arbori ce au vârste de peste 150 de ani și înălțime de până la 35 de metri. Zona este prielnică pentru cuibărire pe perioada verii a unei comunități păsări migratoare din specia stârcu cenușiu (Ardea cinerea). La nivelul ierburilor, primăvara înflorește lalea pestriță (Fritillaria meleagris), specie floristică declarată monument al naturii.
Foto: Viorel Coroian