Rușinos! CCR își alocă bani pentru pastile, în timp ce românii strâng cureaua - 7 ore în urmă
4 februarie 1945 – Conferința de la Yalta și reconfigurarea lumii postbelice - 7 ore în urmă
Concurs național de eseu filosofic „Emil Cioran” - 9 ore în urmă
Tânărul maramureșean Alex-Ionuț Pop a publicat cea de-a patra carte – ,,Cum îți mai este în suflet?” - 9 ore în urmă
Fenomen misterios pe cerul Greciei: Nor în forma Fecioarei Maria apare în timpul cutremurelor - 10 ore în urmă
De la graniță, direct pe podium: Andrei Ihnatiuc, campion la 3.000 de metri la Cupa României - 10 ore în urmă
Trei elevi de la „Lucaciu” au obținut premii la Concursul Național Interdisciplinar „La Școala cu Ceas” - 10 ore în urmă
Scandal la bazinul din Recea: Consilierii locali își fac valuri cu intrări gratuite - 11 ore în urmă
În Groși se fac cursuri de dans popular pentru copii - 12 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (III) - 12 ore în urmă
Există un Om a cărui generozitate și iubire de locul natal l-a diferențiat de ceilalți
Dăruirea adaugă ceva minunat în sufletul unui om! Cei binecuvântați cu un mod rezonabil de viață, au abilitatea de a dărui. Lumea e de multe ori colorată în nuanțe prea sumbre, iar cei care au puțin sau nu au nimic, depind de generozitatea și bunătatea iubitoare a oamenilor cu spirit de dăruire.
Inginerul Ioan Rogojan este o poveste de viață care trebuie spusă cu voce tare. Baimărean fiind de câteva decenii, inima i-a rămas în locurile natale. Astfel, s-a înfiripat în mintea lui ideea scrierii unei monografii a localității Potău, aflată în județul Satu Mare. I-a avut parteneri în culegerea datelor, scormonirea în trecut și scrierea cărții, pe dr. în istorie Viorel Câmpean și fost dir. al Muzeului Județean Satu Mare, Viorel Ciubotă. Împreună s-au perindat prin toată istoria localității Potău, de când a fost atestată documentar, în anul 1215 și până în zilele noastre. O așezare daco-romană cu descoperiri de artefacte din aur și bronz, a dat omenirii nume mari care și-au lăsat amprenta peste timp.
Documentarea și conceperea monografiei a început în anul 2016. În ea găsim povestirile din perioada interbelică, asezate minuțios între coperțile unui caiet studențesc, de tatăl, Florian Rogojan, care a trăit până la 95 de ani, retrăind momentele de atunci, de parcă s-ar fi întâmplat ieri. La lansarea monografiei din 5 noiembrie a fost prezentă toată suflarea satului.
Partea frumoasa a acestei povești este despre generozitate. Banii din vânzarea monografiilor au fost investiți în două calculatoare care au fost dăruite la sfârșitul acestei săptămâni unor copii proveniți din două familii fără posibilități financiare.
Prin aceste gesturi avem ocazia de a fi exemple de urmat pentru oamenii din jurul nostru.
Lăcrimioara ZOTA