Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 7 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 7 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 7 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 7 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 8 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 10 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 12 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 13 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 15 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 15 ore în urmă
Academicianul Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, a trecut la cele veșnice (FOTO)
Astăzi, 11 decembrie, academicianul Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, a trecut la cele veșnice la vârsta de 82 de ani.
Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, împreună cu monahii, preoții și credincioșii – pe care mult i-a iubit, prețuit și apreciat – transmit un mesaj de condoleanțe, mângâiere și alinare sufletească pentru familia distinsului academician Alexandru Surdu.
Potrvit reprezentanților Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sărtmarului, la data de 15 august a anului 2015, la hramul Mănăstirii Moisei, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin i-a oferit academicianului Alexandru Surdu cea mai înaltă distincţie eparhială pentru laici, „Crucea Voievodală Maramureşeană”. Cinstirea acordată este un semn de recunoştinţă pentru susţinerea, în cadrul Academiei Române, a demersurilor universitare, culturale şi religioase ale Maramureşului.
De asemenea, academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, la data de 27 februarie 2018, a primit titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş”. Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la festivitatea de acordare a titlului de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş”.
Aceste onoruri făcute de către două instituţii importante din judeţ constituie un semn al preţuirii şi cinstirii maramureşenilor faţă de dragostea arătată de Acad. Alexandru Surdu valorilor, credinţei şi frumuseţilor ţinutului Maramureşului şi maramureşenilor, pe care domnia sa le promovează cu toată convingerea şi sinceritatea, fiind un român deosebit cu suflet de maramureșean.
La data de 24 septembrie 2020, acad. Alexandru Surdu a participat la un eveniment istoric de înaltă ținută academică, sub egida Academiei Române – filiala Cluj, într-un an special, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, atunci când România ar fi trebuit să marcheze două momente istorice importante: 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon – Centenarul recunoașterii Internaționale a Marii Uniri și 80 de ani de la Dictatul de la Viena. Proiectul a cuprins realizarea a două volume, unul dedicat Tratatului de la Trianon și celălalt dedicat Dictatului de la Viena, care au cuprins articole inedite scrise de personalități de seamă ale culturii românești. Aici, Domnia Sa, a precizat: „îi mulțumim Preasfințitului Părinte Iustin fiindcă a binecuvântat aceste două lucrări prin care Poporul Român își aduce aminte de două dintre momentele sale; să mulțumim Bunului Dumnezeu, pentru clipele acestea în care trăim. Au mai fost destule molime și am scăpat cu milostivenia Bunului Dumnezeu. O să scăpăm și de acestea, dacă ne rugăm. Ni se tot spune să ne spălăm pe mâini și pe dinți, dar sufletele, cum le spălăm? Umblăm cu sufletele murdare. Cum se spală sufletele? Numai cu rugă¬ciu¬nea putem să ne spălăm sufletele și să umblăm cu ele curate în fața lumii, că suntem cei mai frumoși și credincioși oameni din lume! Să nu ne fie rușine că suntem români, să nu ne fie rușine de dreapta noastră credință!”.
Acad. Alexandru Surdu a iubit foarte mult Maramureșul și pe maramureșeni, făcând să afirme faptul că „românii din celelalte zone nu sunt atât de frumoşi ca marmaţienii, pe care îi iubesc cei mai mult pentru că au tradiţiile cele mai frumoase şi bisericile cu turlele cele mai înalte”.
Alexandru Surdu a fost membru titular al Academiei Române din anul 1993 și președinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române
Dumnezeu să îl ierte și să îl așeze cu drepții întru Împărăția Sa! Veșnica lui pomenire din neam în neam!