Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 5 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 6 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 7 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 7 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 7 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 11 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 11 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 11 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 12 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 13 ore în urmă
Acte necesare pentru cei care călătoresc în străinătate cu copii minori
Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii, cetățeni români pot trece granițele țării doar dacă dețin un document de călătorie valabil. Minorul însoțit de ambii părinți poate ieși doar cu pașaportul sau cartea de identitate (CI), fără alte documente suplimentare.
Minorul însoțit de un singur părinte poate ieși cu o declarație autentică (valabilă 3 ani) a celuilalt părinte, prin care își dă acordul cu privire la deplasarea în cauză sau cu dovada că părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească (hotărâre judecătorească definitivă), cu dovada decesului celuilalt părinte (certificat de deces, hotărâre de declarare a morții) ori cu dovada că celălalt părinte este decăzut din drepturi părintești (hotărâre judecătorească definitivă).
Mai există și varianta existenței unei hotărâri judecătorești definitive de suplinire a acordului celuilalt părinte. Minorul însoțit de reprezentantul legal poate ieși cu hotărârea judecătorească definitivă de încredințare. În cazul în care minorul este însoțit de o terță persoană, este nevoie de declarația ambilor părinți sau a reprezentantului legal, în care își dau acordul pentru călătorie (declarație autentică, valabilă 3 ani). În cazul în care însoțitorul este cetățean străin, el trebuie să prezinte autorităților de frontieră și un certificat de cazier judiciar.
Minorul care urmează tratament medical în străinătate poate ieși fără acordul părinților, doar cu documente medicale doveditoare emise de autorități române. În cazul minorului care merge la studii sau concursuri oficiale este nevoie doar de acordul unuia dintre părinți și documente doveditoare de la instituția organizatoare.
Lăcrimioara ZOTA