Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 44 minute în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 3 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 3 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 16 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 16 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 17 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 17 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 18 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
Acțiune culturală de marcă: În Sighetu Marmației acum există o statuie care îl reprezintă pe Hollosy Simon. Biografia sa!(FOTO)
Acțiune culturală de marcă: În Sighetu Marmației acum există o statuie care îl reprezintă pe Hollosy Simon. Biografia acestuia!
Vineri, 17 decembrie 2021, în Parcul Central din Sighetu Marmației, a fost dezvelită statuia care-l înfățișează pe renumitul pictor Hollósy Simon, născut la Sighetu Marmației pe 2 februarie 1857.
Lucrarea a fost executată de sculptorul monumentalist Radu Ciobanu, prin bunăvoința domnului Péter Pál, alături de Fundația Communitas, Fundația Arte+ din Baia Mare și Asociația Culturală Simonchicz Incze, arată autoritățile sighetene. Primarul Vasile Moldovan, prezent la eveniment, a apreciat contribuția celor care au făcut posibilă așezarea statuii pictorului Hollósy Simon în inima municipiului Sighetu Marmației, amintind totodată legătura strânsă pe care o avea marele pictor cu Sighetu Marmației.
”Hollosy Simon s-a născut și își doarme somnul de veci la Sighetu Marmației. Este cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației din anul 2004, iar memoria sa a fost mereu prezentă în orașul nostru prin numeroasele evenimente culturale cu caracter atât național cât și international, ce i-au purtat numele. Parcul Grădina Morii stă mărturie lecțiilor de pictură pe care Hollósy Simon le susținea pentru elevii sigheteni. Pentru Maramureș a pictat Cetatea Hustului, iar multe din picturile sale se regăsesc în casele sighetenilor care l-au cunoscut și apreciat”, arată Vasile Moldovan. După ceremonia oficială de inaugurare, Liceul Teoretic Leöwey Klára a găzduit un vernisajul de pictură a elevilor sigheteni.
Artistul a avut primul contact cu desenul pe vremea studiilor pe care le-a urmat la Liceul Piarist din Sighetu Marmației. În 1887 se înscrie la Academia de Belle-Arte din Munchen, unde obţine mai multe premii şi devine repede cunoscut ca un pictor de prim rang. În 1896 împreună cu Ferenczi Károlly, Réti István, Thorma János, și Iványi-Grünwald Béla au fondat Școala de Pictură Băimăreană. Rezultatele pe care Simon Hollósy le-a obținut urmare a celor trei decenii de activitate didactică independentă, îl plasează în topul personalităților artistice europene ale epocii lui.
C.Ț.