Share
180 de zile pentru lucrările de stabilizare și punere în siguranță a amplasamentului de la depozitul ecologic de la Sârbi-Fărcașa

180 de zile pentru lucrările de stabilizare și punere în siguranță a amplasamentului de la depozitul ecologic de la Sârbi-Fărcașa

Se cunosc problemele de la Depozitul Ecologic Sârbi, generate de alunecările de teren care au survenit în zonă, din cauza cărora contractul de lucrări privind construirea depozitului a fost reziliat vara trecută (20.08.2018). Expertiza tehnică a arătat că se impune executarea unor lucrări de stabilitate și de punere în siguranță atât pentru investițiile realizate, cât și pentru cele ce urmează a se executa. Aceste lucrări au fost licitate în cadrul proiectului ”Fazare Proiect Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Maramureș”.  Câștigătoarea licitației pentru aceste lucrări,  în valoare 2.004.067,56 lei (fără TVA), este firma SC Conteh Barengott SRL.

Acum o săptămână, în prezența reprezentanților CJ Maramureș (în calitate de beneficiar), ai supervizorului și ai proiectantului, amplasamentul a fost predat către antreprenor.  Lucrările de stabilizare/punere în siguranța includ:

  • identificarea și curățarea rețelelor executate
  • identificarea și scoaterea din uz a segmentelor de infrastructură nefuncționale și captive în masivul de pământ
  • reabilitarea drumului de șantier (tehnologic) inclusiv stabilizarea alunecărilor care îl afectează
  • asigurarea stabilității versanților, respectiv stabilitatea locală și generală prin  lucrări specifice.

Termenul de execuție a lucrărilor este strâns:  180 de zile, din care primele 10-15 zile sunt dedicate realizării organizării de șantier, care cuprinde inclusiv deplasarea pe șantier a utilajelor grele, necesare executării lucrărilor. Termenul e destul de strâns, mai ales pentru o firmă care nu are experiență în astfel de lucrări.

 Vorba lui Hagi: ”Dă Doamne să fie bine, să nu fie rău”

De fapt, e dificil de spus în ce are experiență această firmă, înființată în 2001, pe când se numea Curier SRL. A fost rebotezată în 2013 în Conteh Barengott (dar și-a păstrat CUI-ul din 2001, adică 13733607) , declarând ca principal obiect de activitate ”Transporturi rutiere de mărfuri”. Firma are un capital social de 200 de lei și capitaluri totale de 11626 lei și –  în conformitate cu site-ul Ministerului Finanțelor – a declarat pe proprie răspundere că nu a desfășurat activitate de la data înființării până la 31.12.2018.

Dar are un pic de experiență are în câștigarea contractelor bănoase. În acest an, ca lider al asocierii cu alte două firme (Grup Concif și Ratelen Construct)  și-a adjudecat licitația pentru reabilitarea bulevardului Pardon din Câmpulung Muscel (oraș cu primar PSD), lucrare în valoare de 6.635.845 lei. Toate firmele din asociere sunt reprezentate de persoane din familia Răuțoiu. Una care se pare că a devenit o agreată a partidului de guvernământ și prinde contracte bune (modul de adjudecare a reabilitării bulevardului Pardon a ridicat multe semne de întrebare, conform presei locale de acolo)

Miza e foarte mare în privința stabilizării și punerii în siguranță a terenului pe care e amplasat depozitul de la Sârbi. Backgroundul firmei câștigătoare nu e încurajator. Dar poate că e vorba  de o firmă păstrată curată, care să poată participa la licitații și să le câștige, cum se mai obișnuiește pe la noi, ce mizează pe experiența celorlalte firme din grup. Dar, de regulă, astfel de contracte pe terenuri mișcătoare sunt o vacă bună de muls pentru un executant agreat. Mai alunecă din teren și executantul susține că alunecarea a stricat din ceea ce a reparat deja.  Plus că  poate invoca și forța majoră, care relaxează obligațiile  contractuale

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu