S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Buget, deci exist: ajung banii pentru toate primăriile, mai puțin pentru cea din Cavnic!
Înainte de 1989, URSS publica la greu traduceri de cărți apărute în străinătate pentru care nu se obținuseră drepturile de autor. Într-atât de răspândit era acest fenomen, încât editurile din Franța – cel puțin – făceau următoarea precizare pe cărți: ”Toate drepturile sunt rezervate editurii X. Acest lucru e valabil, bineînțeles, și pentru URSS”. Ca să fie clar că nu există nicio excepție.
O situația răsturnată – adică o chestiune care e valabilă pentru toți, cu excepția unuia, o găsim în prezent în Maramureșul de după votarea bugetului.
”Sumele pe care Consiliul Județean le are la dispoziție sunt mai mult decât suficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de funcționare a primăriilor din Maramureș” – a dat asigurări prin comunicat oficial președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, aducând drept argument faptul că ”nicio unitate administrativ-teritorială nu va avea buget mai mic decât în anul 2018”. Un argument necesar, dar nu suficient, din moment ce și anul trecut, la destule UAT-uri, s-a completat bugetul inițial cu alocări ulterioare, pentru ca primăriile să poată funcționa până la sfârșitul anului. ”Guvernul României alocă toți banii necesari prin Legea Bugetului pentru asistență socială” – a mai dat o veste liniștitoare președintele CJ Maramureș. Și aici apare situația răsturnată de care vorbeam. Aceste afirmații sunt valabile pentru toate UAT-urile dar, bineînțeles, nu și pentru Cavnic.
Excepția care întărește regula (paradoxal, și pe primar!)
”În ceea ce privește cazul singular de la Cavnic, unde primarul Vladimir Petruț susține că nu poate asigura funcționarea unității medicale din localitate, de doi ani de zile îl rugăm insistent să transfere spitalul în subordinea CJ Maramureș, pentru a-l aduce la nivelul de performanță al spitalelor din Baia Mare” – explică Zetea excepția pe care o face cu colegul său de partid. Aici ori e vorba de o naivitate ori de abuz în serviciu. E o naivitate să creadă că – dacă Petruț nu i-a dat spitalul (vezi foto sus), în urmă cu doi ani, când cei doi nu se contrau, ba chiar se lăudau unul pe altul – i-l va da acum. Sau e un pic de abuz în serviciu (cu iz de șantaj). Ceva de genul: bani sunt, dar nu ți-i dau ție. Îmi dai spitalul și bag eu câți bani vreau și pun eu acolo pe cine vreau. Un fel de adaptare a principiului filozofic al lui Descartes (”cuget, deci exist”) la principiul politico-administrativ ”buget” (am), deci exist”.
Doar primarul Cavnic-ului are de câștigat din disputa cu șeful administrației județene, fiindcă apare ca fiind omul din partid care își permite să aibă opinii și poziții și – cum-necum – se detașează de acei yes-mani anonimi ce bântuie prin preajma unui lider vremelnic.