152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 8 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 9 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Ce n-a (mai) văzut Baia Mare: planuri urbanistice zonale votate la secret!
Se lucrează intens în Consiliul Local Baia Mare. Joi, 31 octombrie, de la ora 17.00, consilierii locali au fost chemați la muncă, pentru o ședință ordinară. Una care pe borderoul principal a avut 23 proiecte de hotărâri și încă 17 pe borderoul suplimentar. Materialele pentru cele 40 de proiecte de hotărâri au fost transmise spre studiu consilierilor în după amiaza, respectiv, seara datei de 30 octombrie. Aceasta e metoda prin care – profitând de timpul scurt pentru studierea responsabilă a proiectelor, pe nebăgarea de seamă și pe oboseala de final a ședinței – se facilitează trecerea unor hotărâri de proiecte controversate, plasate chiar la coada borderoului suplimentar.
Iată două dintre ele, situate pe ultimele poziții ale borderoului suplimentar și, evident, dezbătute în mod ordinar (adică și în conformitate cu … ordinea) la finalul ședinței ordinare. Cităm:
- ”16. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru „ZONA CUPRINSĂ ÎNTRE BULEVARDUL INDEPENDENȚEI, STRADA IULIU MANIU, STRADA VICTOR BABEȘ, STRADA ION LUCA CARAGIALE „. Inițiator PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BAIA MARE”.
- 17. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Reconfigurarea unei zone conexe centrului istoric al Municipiului Baia Mare”, generat de imobilul teren situat în Baia Mare strada Avram Iancu nr. 12, iniţiatori: SC CONSTRUROM SA” (vezi foto, vedere dinspre strada 22 Decembrie).
Secretomanie, ca să nu afle tăt natul!
Oricât erau consilierii de obosiți și cu chef de ducă, s-a încercat reducerea oricărui risc ca aceste două proiecte să nu treacă, așa încât consilierul Coaliției pentru Baia Mare, Radu Ardelean…. Cum adică, nu știți cine e Radu Ardelean? E președintele Comisiei pentru amenajarea teritoriului şi urbanism, protecţia mediului şi turism. Cel pentru care anul trecut s-a pregătit un post de tăietor de frunze la câini la VITAL (căci frunzele trebuiau și spălate), dar care nu s-a mai prezentat la concurs, după ce opinia publică s-a sesizat de mânăreală. Totuși, recent, Radu Ardelean a fost omenit cu un post de consilier al vicelui de la Consiliul Județean, Doru Dăncuș, țărănistul care e membru de frunte al Coaliției pentru Baia Mare.
Gata cu explicațiile, așa că revenim. Deci, Radu Ardelean a citit ceva de pe telefon și a venit cu propunerea sugerată de primar la începutul ședinței ca votul la aceste PUZ-uri să fie secret. A dat niște explicații aiuristice, de genul să nu exercite partidele presiuni asupra consilierilor și să nu voteze conform conștiinției și încunoștințărilor primite. Mai degrabă poate că, mizând pe o vină colectivă și neindividualizată, să nu poată fi trași la răspundere cei care au votat cu da, în cazul în care vor apărea probleme și eventuale imputări. O speranță deșartă, căci consilierii care s-au opus proiectului au avut grijă să-și fotografieze votul.
Un PUZ anulat de instanță, revine după 12 ani: ajustat și la… secret
În materie de PUZ-uri – adică de planuri urbanistice zonale, care interesează pe toată lumea – chiar că nu se justifică votul secret. Nici chiar în cazul în care proiectul atât de frumos intitulat ”Reconfigurarea unei zone conexe centrului istoric al Municipiului Baia Mare” – realizat de o firmă pentru care ”specialistul cu drept de semnătură RUR” e atât de frumoasa urbanistă Mihaela Pușnava – e ciorba reîncălzită (reajustată, cum s-au exprimat unii consilieri) a unui proiect controversat pentru terenul ce aparținuse firmei Valco. Și care a ajuns în posesia VDC Holding (pe atunci, acționar majoritar era un tânăr și spilcuit domn consilier local din partea PSD, ce răspundea la numele de Cătălin Cherecheș). În 2007 VDC Holding a obținut un PUZ pentru un bloc de 7 etaje, apoi a vândut terenul cu tot cu aprobări firmei Maexpa. Doar că, nemulțumiți de regimul ilegal de înălțime a proiectului de clădire (7 etaje într-o zonă preponderent de case), cetățenii din proximitate au obținut anularea în instanță a PUZ-ului. Ca atare, Maexpa nu a mai putut construi în perioada de boom imobiliar și, ratând momentul propice, a intrat în faliment. Din procedura de faliment, terenul a ajuns pe mâini bune, la Construrom, o firmă chiar de construcții, care și-a dovedit capacitatea în muuultele contracte pe care le are cu municipalitatea băimăreană. Și care, acum, mai trage o dată, cu un proiect similar, dar nițel reajustat și la secret votat. Și aprobat la limită cu 12 voturi din 19 prezenți (și din totalul de 23 câți are Consiliul Local).
Nu același lucru s-a întâmplat cu proiectul de la poziția 16, cel din cartierul Săsar. Aici a defectat la vot un membru de nădejde al Coaliției pentru Baia Mare, Ștefan Lupșa. Și proiectul a picat, chiar și la secret; în sensul că a fost retras. Deocamdată…
Dar derularea acestui PUZ va fi urmărită nu doar de oamenii care locuiesc în zona cu pricina…
2 Comentarii în această postare
Vai vai
La fel a fost si cu puz-ul pt terenul din spatele casei de pensii. Sapati sa vedeti ce se intampla si acolo. Cica se face bloc p+3 …dar garantat va fi si mansarda.
functionara publica
Articol nesemnat deci asumat de redactorul sef! Dnu Gagniuc , cand veti scrie un articol despre caruselul schimbarilor de organigrama din ultimii 8 ani la municipalitate? Despre fini, afini, cumetri, nasi si alte categorii slugarnice angajate la PMBM? Dar despre faptul ca o directoare blonda venita din vanzatoare in comert, intamplator nevasta a unui sef de firma de paza picuratoare de subventii, este numita director executiv desi este pentru 2 ani pe concediu de maternitate? Cat despre tractoristul cu voce de brigadir de camp, intrebati-l ..pe el si ceilalti 2 „consiglierii” de vicepresedinti, cand au semnat pontajul in ultimele doua luni? Ce fac pentru cei 5000 lei ridicati lunar? Saracu fost domn primar Anghel e tot singurel in birou si musai se plictiseste la varsta lui!