Share
De la 2 decembrie, băimărenii plătesc mai mult cu 80% pentru salubrizarea  menajeră, cel mai mare tarif din regiune

De la 2 decembrie, băimărenii plătesc mai mult cu 80% pentru salubrizarea menajeră, cel mai mare tarif din regiune

Consiliul Local a votat hotărârea de majorare a prețului gunoiului menajer cu 80% (HCL nr, 639/29.11.2018), inițiată de  primarul Cătălin Cherecheș .Dacă până în prezent o persoană plătea la Drusal 7,14 lei/ lună, de acum va plăti 12,86 de lei. 15 dintre cei 22 de consilieri prezenți la ședință au votat cu ochii închiși propunerea primarului; mă rog, ochii or fi deschiși, dar despre minte sunt unele îndoieli. Adică fără să solicite o justificare economică și nici vreo fundamentare a propunerii de majorare.

”Votul s-a dat într-o ședință de îndată, ținută la două ore după ședința ordinară, cea în care era normal să se dezbată proiectul.  Cherecheș împovărează băimărenii pentru a asigura unei societăți private un profit cât mai consistent. Deloc întâmplător, primarul l-a numit în urmă cu câțiva ani pe patronul acestei societăți «prietenul meu». Prieteniile nu  trebuie să se cimenteze pe buzunarul băimăreanului pe care Cherecheș declară că-l iubește atât de mult. Drusal va încasa în plus, prin contribuția fiecărui băimărean, peste 6,5 milioane de lei/an. Baia Mare a devenit capitala celor mai scumpe servicii publice. Solicit Consiliul Local să revoce hotărârea dată și să aprobe o altă hotărâre în care serviciul de salubrizare menajeră să aibă un tarif corect pentru populație și pentru societatea prestatoare. În momentul de față cetățenii sunt luați de fraieri” – a luat atitudine Dan Ivan, de felul său cetățean care, în prezent, mai e și președintele USR Maramureș.

Majorarea de tarif plasează Baia Mare pe un nedorit loc 1 în regiune, în ceea ce privește prețul plătit de populație pentru salubrizarea menajeră. Unele comunități, cum ar fi Sibiu, Alba Iulia sau Bistrița au scăzut în ultimul an prețul la acest serviciu. Câteva tarife pe care le plătesc locuitorii din unele reședințe de județ din Ardeal:

  • Târgu Mureș – 6,5 lei / persoană / lună
  •  Alba Iulia – 7 lei / persoană / lună
  • Bistrița – 7 lei / persoană / lună
  • Zalău – 7 lei / persoană / lun
  • Cluj-Napoca – 7,2 lei / persoană / lună
  • Satu Mare – 7,4 lei / persoană / lună
  • Sibiu – 7,9 lei / persoană / lună
  • Oradea – 10 lei / persoană / lună
  • Baia Mare – 12,86 lei/persoană

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



6 Comentarii în această postare

  1. Dupa parerea mea aceasta taxa de salubrizare e nimic pe langa o marire a impozitelor pe apartamente,case si terenuri.Bine ca e taxa de parcare,in plin Centru,de 50 de bani pe ziua lucratoare,astfel incat nu mai ai sanse sa gasesti locuri de parcare libere.Au blocat orasul cu aceasta prostie.

    Răspunde
  2. mos Nicolae

    Asa da,parcarea zilnica a unei masini de lux intr-o parcare publica in zona centrala este de 8 lei/luna,fara perceperea unei taxe de salubrizare a parcarii.In tot acest timp gunoiul menajer o sa fie 12 lei /luna,pe membru de familie,astfel incat o familie cu doi copii care locuiesc in chirie platesc aproape 50 de lei/luna.Asa se pune suflet….pentru milionari,iar populimea plateste.Ce zice d-na deputat liberal,e corect? Sau ca in cazul bancilor si a cresterii salariului minim,ii plangem pe bogati?

    Răspunde
    • In sfarsit o decizie inteleapta,perceperea unei taxe diferentiate pentru parcare in functie de zone.Abonamentul de 500 de lei pentru zonele centrale mi se pare de bun simt,decizie care o sa-i oblige pe cei care locuiesc in zona centrala sa-si bage masinile in garaje si in parcarile de langa bloc.Deja sunt politicieni care sar arsi,fara sa aiba cunostinte minime de economie,cerere si oferta,bun simt.Si la garaje trebuie sa mareasca concesiunile,lucru care ii va obliga pe proprietari sa-si scoata muraturile si daca nu au masina,sa le inchirieze.Vrei doar o parcare in zonele limitrofe,100 de lei,ceea ce e corect.

      Răspunde
  3. Sa mai zica cineva ca nu e bine in orasul nostru ca nu prospera…nu orașul, doar unii,ca nu ne e bine,ca maretul cârmaci nu vegheaza la binele cetățenilor, deci in concluzie, l ati votat,acum aplaudati .

    Răspunde
  4. E nevoie de puncte de colectare a PET-urilor,in supermarket-uri,cu beneficii pentru populatie,mai ales ca exista un principiu:poluatorul plateste.USR,in loc sa ne planga de mila,sa initieze in Parlament o lege prin care fiecare recipient de plastic sau sticla ( bere,sampanie,etc),sa aiba o valoare la vanzare (ca in Germania,0,25 eurocenti/bucata) si sa-ti recuperezi costul la returnare in market.Doar atunci o sa scada cantitatea de gunoi,poluarea din natura si cetateanul o sa plateasca mai putin.Macar atat ar putea sa initieze parlamentarii din judet,ca oricum mare branza nu prea fac.

    Răspunde
  5. Nu va plângeți atât , acest nou pret include ridicarea “gunoiului” din casa fiecărui băimărean de câtre echipe specializate in selectarea resturilor menajere.
    Pe același principiu la viitoarele alegeri nu ne rămâne altceva de făcut decât sa fim mai selectivi cu toate “gunoaiele” de pe lista.

    Răspunde

Lasă un comentariu