Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 41 minute în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 3 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 4 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 7 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 8 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 8 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 9 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 9 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 9 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 9 ore în urmă
Maramureșul reprezentat fest la Centenar Fest (GALERIE FOTO)
O delegație consistentă a județului Maramureș a participat la Centenar Fest, desfășurat în Centrul Etnocultural Vatra din raionul Strășeni (Republica Moldova), în 15-16 septembrie. Inițial festivalul a purtat numele de Generația Centenar și rebotezat și pe site-ul centrului, după ce noi am publicat un material pe această temă. E vorba de un festival care a reunit în mod simbolic oameni care locuiesc între vechile granițe ale României Mari, pentru a aduce un omagiu celor care au reușit, acum un secol, să împlinească Marea Unire. Manifestarea a reunit peste treizeci de mii de participanți care gândesc și simt românește – precizează un comunicat de presă al administrației județene. Ceea ce înseamnă că a fost acoperită la maximum capacitatea Centrului Vatra.
Muzica, dansul, portul, bucatele și meșteșugurile populare au făcut o bună impresie pe meleagurile basarabene. Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Florentina și Petre Giurgi au asigurat antrenul și au invitat la hore ale unirii. La standul Maramureșului au putut fi degustate bucatele tradiționale maramureșene, dar și admirate câteva dintre cele mai importante volume dedicate Unirii României și marilor corifei maramureșeni.Mare interes au stârnit demonstrațiile de meșteșuguri populare realizate de artizanii Maria Zapca, Ileana Bizău și de Maria și Petru Codrea – discipolii regretatului Moș Pupăză.
Vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, Ștefan Mariș au participat la o emisiune a televiziunii Vocea Basarabiei.
”Am încercat să gândim un concept care să satisfacă atât utilul, cât și plăcutul. Am mai demonstrat o dată că Maramureșul este mereu la înălțime și că legăturile cu Basarabia sunt legături de suflet care durează de foarte mult timp” – a precizat Doru Dăncuș.
P.S. Pentru a evita posibile interpretări ale jocului de cuvinte din titlu, precizăm sensul folosit pentru ”fest”: adj. 1. minunat, excelent, strașnic” (Argou, 2007).