Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 50 minute în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 oră în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 2 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 2 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 16 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 17 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 18 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Românii din Diaspora, în atenția CJ Maramureș. O platformă destinată lor a fost lansată recent
O delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat recent la lansarea platformei „ROUNIT-Comunități reunite”. Platforma este dedicată repatrierii capitalului românesc din Diaspora, mai precis pentru românii din Diaspora.
Platforma ROUNIT este un proiect pilot dependent de implicarea autorităților județene care urmează să gestioneze direct și punctual solicitările de informații. Proiectul ROUNIT își propune să creeze o punte de legătură eficientă între românii de pretutindeni și sectorul economic autohton. Printre obiectivele proiectului se numără facilitarea repatrierii capitalului din diaspora, certificarea competențelor profesionale dobândite de românii din străinătate, respectiv oferirea de soluții pentru criza forței de muncă cu care se confruntă companiile din România. Platforma poate fi accesată la adresa: www.rounit.org.
Principalele funcții ale platformei
La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai consiliilor județene, camere de comerț, patronate și organizații non-guvernamentale, oameni de afaceri, reprezentanți marcanți ai mediului de afaceri românesc autohton și din diaspora.
Județul Maramureș a fost reprezentat de consilierul județean, Marius Stoian. Este membru al Comisiei pentru muncă, solidaritate socială, familie și asistență socială și Comisiei pentru proiecte, strategii și dezvoltare. De asemenea au fost doi reprezentanți din aparatul de specialitate al Consiliului Județean.
În cadrul întâlnirii a fost subliniat interesul Consiliului Județean Maramureș pentru platforma ROUNIT, ca partea reprezentativă a intereselor diasporei. Se dorește crearea unui mediu propice pentru atragerea și reintegrarea capitalului românesc din străinătate. Totodată, „ROUNIT-Comunități reunite” este văzută ca o punte de legătură între Maramureș și comunitățile românești din străinătate. Obiectivul clar definit este de a oferi oportunități de colaborare și reintegrare a românilor.
Sondarea așteptărilor și necesităților românilor din diaspora, precum și identificarea principalelor nevoi ce trebuie satisfăcute pentru a face din Maramureș un județ ofertant economic, precum și consolidarea pieței muncii la nivel județean prin crearea de puncte de convergentă între angajatori și capitalul uman din diaspora, constituie o condiție indispensabilă pentru succesul demersului de reîntoarcere a românilor plecați peste hotare.
Românii din Diaspora, o șansă să revină acasă
În cadrul evenimentului au fost prezentate de către Marius Hărătău, responsabil al proiectului ROUNIT, principalele funcționalități ale platformei ROUNIT. Totodată au avut loc dezbateri despre oportunitățile și nevoile de sprijinire pentru românii din Diaspora pe diverse paliere.
Inițiativa „ROUNIT – comunități reunite” a fost lansată pe 29 noiembrie 2023 la Romexpo București sub egida Asociației Românilor din Italia. De asemenea, a Camerei de Comerț și Industrie a României, Federației Patronatelor Societăților din Construcții și InfoCons.
În deschidere au luat cuvântul Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, Sorin Mierlea, președintele InfoCons, Cristian Erbasu, președintele Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Monica Săsărman, secretar de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Laurențiu Pavelescu din partea Asociației Cercul de la București.