Share
Telenovela deșeurilor continuă: Primăria Groși a anunțat că dă în judecată CJ Maramureș. Motivul: platforma de la Satu Nou de Jos

Telenovela deșeurilor continuă: Primăria Groși a anunțat că dă în judecată CJ Maramureș. Motivul: platforma de la Satu Nou de Jos

Nu se mai termină scandalul în telenovela deșeurilor în Maramureș. Cu toate că autorizația de mediu a fost suspendată, atât în cazul platformei de la Satu Nou de Jos, cât și în cazul celei de la Sighetu Marmației, acestea funcționează în continuare, după ce CJSU Maramureș și-a dat acordul. Acest fapt a determinat conducerea Primăriei Groși să reacționeze, anunțând că va acționa în instanță Consiliul Județean Maramureș și a chemat și alte unități administrativ-teritoriale să se alăture.

În cursul anului 2020, cei doi operatori din județ au fost avertizați să se încadreze în reglementările care privesc depozitarea gunoaielor. În fapt, aceștia erau autorizați pentru o anumită capacitate de depozitare, pe care au depășit-o. La mijlocul lunii iulie, s-au făcut controale în teren, în urma cărora a fost propusă suspendarea autorizației de mediu. Timp de trei săptămâni, nu s-a întâmplat nimic pentru a se remedia situația. A venit ziua de 6 august, ziua în care nu s-au colectat gunoaie în tot județul Maramureș, cu toate că au trecut opt luni de când autoritățile de Mediu au pus în vedere că trebuie găsită o soluție.

În aceeași zi, pe ceas de seară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și „a aprobat, având în vedere adresa nr. 6942/2020 primită de la Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, funcționarea activității de stocare temporară a deșeurilor menajere pe platforma temporară, amplasată în localitatea Satu Nou de Jos, administrată de către operatorul de salubrizare, până la încetarea valabilității autorizației de funcționare a platformei. De asemenea, aceeași decizie a fost luată și cu privire la funcționarea activității de stocare temporară pe platforma temporară, amplasată în municipiul Sighetu Marmației, administrată de către operatorul de salubrizare, până la încetarea valabilității autorizației de funcționare a platformei”, conform CJSU Maramureș.

O reacția vehementă în privința decizie a avut-o Primăria Groși, printr-o postare publică asumată de primarul Florin Boltea. “În urma dezbaterii publice pentru proiectul „Creșterea capacității platformei de stocare temporare deșeuri menajere în Satu Nou de Jos” a fost depusă opoziția primăriei Groși cât și a cetățenilor și agenților economici din zona respectivă pentru respringerea proiectului. În urma opozițiilor depuse, reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au respins aprobarea proiectului și au sistat activitatea, joi, 06.08.2020, conform deciziei nr. 673/05.08.2020, emisă de APM Maramureș. Tot joi, 06.08.2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a întrunit în ședință extraordinară, iar prin Hotărârea nr. 33/2020 a anulat decizia nr. 673/05.08.2020 emisă de APM privind suspendarea activității de depozitare deșeuri pe platforma temporară și au hotărât prelungirea funcționării activității pe platforma temporară situată la Satu Nou de Jos până în luna octombrie 2020. Reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș au votat aproape în unanimitate, cu o singură abținere, prelungirea perioadei de depozitare pe platforma de la Satu Nou de Jos, fără a pune vreo condiție responsabililor de gestionarea deșeurilor”, a arătat primarul din Groși.

“În data de 06.08.2020 am participat la sedința extraordinară a comitetului pentru Situații de Urgență Maramureș (nefiind invitat) explicând situația foarte gravă și riscul la care sunt supuși cetățenii din comuna Groși, orașul Baia Mare și angajații din zonă. Pe de altă parte societățile comerciale aflate în imediata vecinătate a depozitului temporar sunt nevoite să-și reducă sau chiar sisteze activitatea, producând efecte economice deosebite asupra bugetului comunei. Reprezentantul Gărzii de Mediu a explicat tuturor membrilor din Comitetul pentru Situații de Urgență faptul că această situație se datorează incapacității Consiliului Județean Maramureș de gestionare a problemei. Încă de un an comuna Groși a adus la cunoștința Consiliului Județeam Maramureș situația deosebit de gravă, respectiv termenul limită de 31.05.2020 pentru depunere a deșeurilor pe această platformă.

Cu toate acestea conducerea Județului Maramureș a tergiversat avertismentele formulate de către Comuna Groși, promițând că vor soluționa problema prin deschiderea unei platforme pe un teren aflat în proprietatea Consiliului Județean sau prin deschiderea depozitului de la Fărcașa. Reamintim faptul că Garda de Mediu prin adresa nr. 129/12.02.2020 ne-a informat atât pe noi, comuna Groși dar și celălalte instituții responsabile, că a fost depășită capacitatea de depozitare și nu sunt respectate anumite reglementări prevăzute în autorizația de mediu.

Aflați în această situație deosebit de gravă, fiind ignorați atât de Consiliul Județean cât și de instituții care ar trebui să fie în slujba cetățeanului, rugăm cetățenii atât din comună cât și din alte localități să ni se alăture demersului de tragere la răspundere a tuturor responsabililor de această situație. Primăria Comuna Groși va deschide un proces împotriva Consiliului Județean, responsabil de punerea la dispoziția operatorului a unei platforme de depozitare a deșeurilor și împotriva instituțiilor care tergiversează luarea unor măsuri urgente pentru cetățeni”, a conchis primarul din Groși.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu