Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 4 minute în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 14 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 15 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 15 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 17 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 18 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 zi în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 1 zi în urmă
Adrian Papahagi, o analiză obiectivă, pe puncte, cu referire la Schengen
Adrian Papahagi, o analiză obiectivă, pe puncte, cu referire la Schengen!
Cunoscutul filolog și esesit Adrian Papahagi, a publicat pe contul său de socializare, o analiză obiectivă, cu privire la problema care ține capul de afiș zilele acestea, și anume Schengen.
Adrian Papahagi a enunțat că nu Austria, în sine, poartă vina umilinței de la Congresul JAI, la care a fost supusă România, cât cancelarul Austriei. Redăm integral analiza realizată de filologul și eseistul român!
„Despre Austria, Schengen și Iohannis, pe puncte:
1. Nu „Austria”, ci un cancelar cretin și efemer ne-a făcut o mizerie. Am citit atent multe ziare austriece în ultimele zile, și mai toate sunt oneste și critice la adresa acestui Nehammer, care oricum e afectat de scandaluri de corupție și probabil nu mai are zile multe (un exemplu sunt articolele d-nei Adelheid Wölfl în Der Standard – https://www.derstandard.at/…/schengen-erweiterung…).
2. Nehammer preferă prietenia lui Orbán și Vučić (în poză), cu care făcea trilaterale despre migrație în noiembrie, deci a lui Putin, în locul celei a românilor, deși Austria are interese financiare și comerciale mari în România. Cu un drum, mărturisește că imigrația clandestină trece prin Ungaria și Serbia, nu prin România. Lucrul acesta se va citi corect în toate cancelariile, inclusiv la Washington.
3. În acest moment, Austria lui Nehammer poate fi citită așa: țară care nu e în NATO, ai cărei foști lideri s-au livrat lui Putin, care face trilaterale cu pionii lui Putin în Europa, blochează accesul unui stat important geostrategic la Schengen, creând astfel frustrare și alimentând sentimentul anti-UE în România așa cum urmărește Putin, și totodată blochează deciziile UE. Austria, nu România iese prost.
4. Cu sau fără Schengen acum, suntem tot acolo, adică tot aici. Oamenilor de rând nu le schimbă viața, transportatorii vor avea o vreme aceleași probleme. Dar ticăloșia lui Nehammer și nedreptatea la adresa României și Bulgariei sunt atât de mari, iar pretextele atât de mincinoase, încât noi ieșim bine, iar Austria prost. Probabil că noi vom intra în Schengen la anul, însă guvernul austriac a stârnit doar antipatie durabilă la București, agasare în UE și neîncredere la Washington.
5. Ce poate să facă România? Să aibă demnitate. Să nu accepte compromisuri, etape, noi verificări. Nu mai e nimic de verificat. Să respingă în bloc și principial minciunile lui Nehammer. Să aibă caracter și să nu caute să se decupleze de Bulgaria. Să aștepte (cred că nu vom avea mult de așteptat, iar în 2023 vom fi în Schengen). Să pregătească inteligent contraofensiva. Să se răzbune subtil (de-aia crește an de an bugetul SIE). E o imbecilitate să lovești în Porr sau Strabag, unii dintre cei mai serioși constructori de autostrăzi care au lucrat în România, însă falanga putinistă OMV ar putea fi atinsă. Chiar dacă ar dispărea de pe piața noastră, n-am pierde nimic: sunt convins că există multe firme din UE sau SUA care nu sunt prezente pe piața noastră și ar fi încântate să-i ia locul.
6. Iohannis, Ciucă, Bode și Aurescu au înregistrat la rândul lor un eșec. Nu mă aștept să pice Aurescu, care a rezistat sub patru regimuri – creat de Năstase, menținut de Băsescu, promovat de Ponta și de Iohannis, fiindcă el e inoxidabil ca sistemul care îl promovează. Iohannis a fost din nou slab, depășit de situație. Ne așteptam ca măcar în lumea germanofonă și în PPE vocea lui să conteze, să-și fi creat prestigiu și influență. Zero. De la Ciucă și Bode, cu vocabularul lor limitat, ghilotina doctoratelor plagiate deasupra capetelor, și incapacitatea de-a vorbi liber și persuasiv într-o limbă străină, la ce să ne așteptăm? Toți aceștia sunt coresponsabili pentru eșec. Probabil că s-au agitat cât au putut – dar atâta au putut”, arată Adrian Papahagi.
Adrian Papahagi are 46 ani (născut la 20 martie 1976) și este fiul criticului literar, eseistului și traducătorului român Marian Papahagi. Adrian Papahagi este licențiat în anglistică al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1999) și al Universității Paris IV-Sorbonne (1998). A fost elev străin al École Normale Supérieure (Paris) între 1997 și 2000. Deține un master în studii medievale la Universitatea Paris IV-Sorbonne (1999) și un doctorat în studii medievale („summa cum laude”) la aceeași universitate. A predat limba engleză veche la Universitatea Paris Sorbonne și la Institutul Catolic din Paris între anii 1999 și 2003. Actualmente este profesor la catedra de engleză a Facultății de Litere, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. În 2007 a fondat la această universitate Centrul de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX), care își propune valorificarea colecțiilor de manuscrise medievale din România. Între anii 1996-1997, a fost redactor-șef al revistei Echinox (Cluj). Între anii 1999 și 2005, a fost co-director al editurii Echinox.
DirectMM.ro