Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Muncipal Baia Mare în acest weekend - 3 minute în urmă
Se fac înscrieri pentru Festivalul național-concurs „Comori Săliștene” - 4 minute în urmă
În „Satul Copilăriei” din Desești se construiește un Centru de zi pentru vârstnici, cu activități de recuperare medicală - 49 minute în urmă
Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - 17 ore în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - 17 ore în urmă
Bucuria, ura și alte orătănii - 17 ore în urmă
Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 17 ore în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 18 ore în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - în urmă
Aducere aminte: În micul ei atelier de pe Valea Roșie, Klara Jurje Turoczi realiza adevărate comori din lut
Klara Jurje Turoczi a fost pictor și ceramist. În micul ei atelier de pe Valea Roșie din Baia Mare aceasta realiza adevărate comori din lut.
A trecut la cele veșnice în anul 2016, însă cei care au colaborat cu ea și au apreciat-o nu au uitat-o.
De la olarul Vasile Chira din Cărbunari aflăm că atelierul încă nu s-a făcut pământ, în fereastră stând expuse câteva obiecte realizate de ea.
„M-am bucurat să văd că gingașul atelier de pe Valea Roșie încă nu s-a făcut pământ.
La căsuca minerească de la marginea drumului, aici unde murmurul apei acordează liniștea Lumii, în această tihnă Turoczi Klara făurea pentru posteritate comori din lut.
Nu demult vasele ei înghesuite cu gust în micuțul atelier vorbeau cu mine în aceeași limbă… parcă ne cunoșteam de undeva!
Pe vremea când unii cu o mână sugrumau tradiționalul, iar cu alta îl resuscitatu, olărița băimăreană rămâne fidelă unei cauze, târziu înțeleasă și de mine.
Doamna Turoczi a ales cercetarea și producere de frumos autentic, deși consacrată și absolventă ceramist cu diplomă a continuat să caute, să deslușească și mai apoi să scoată la lumină lucrări ce nu vor umple dube de marfă, ci puține colecții private și muzeale.
Rămâne în amintire multora ca un model de ceramist – olar”, a scris olarul maramureșean pe rețelele de socializare, alături de această fotografie.