Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 7 minute în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 51 minute în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 1 oră în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 3 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 3 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 19 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 19 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 zi în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile
În fiecare an, pe 6 ianuarie, se prăznuiește Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează. În perioada premergătoare sărbătorii, slujitorii altarelor umblă din casă în casă pentru a le stropi cu apă sfințită.
Însemnătatea binecuvântării caselor este una profundă, cu încărcături deosebite, ne duce în momentul Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Apa sfințită cu ocazia Slăvitului Praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos are daruri şi puteri tămăduitoare şi simţitoare. Efectele Aghiasmei mari le arată însăşi rânduiala slujbei, îndeosebi textul ecteniei şi al rugăciunii de sfinţire: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”
Aghiasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în Biserică, într-un vas anume (vasul de aghiasmă, numit şi aghiasmatar), şi e folosită de preot la o mulţime de slujbe (ierurgii).
Cu Aghiasma Mare se stropesc toate persoanele şi lucrurile care trebuie să fie exorcizate, curăţite şi binecuvântate sau sfinţite, ca de pildă, rânduiala la curăţirea fântânii spurcate, la vasul cel spurcat, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea Crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi a veşmintelor bisericeşti ş.a.
Aghiasma Mare e folosită, de asemenea, de către arhiereu la sfinţirea bisericilor, a antimiselor, a Sfântului şi Marelui Mir ş.a. În casele credincioşilor, Aghiasma se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc.
Se obişnuieşte să se guste din ea timp de 8 zile la rând mai ales de la Ajunul Bobotezei până la Odovania praznicului, adică până la 13 ianuarie inclusiv. Îndeosebi, cei opriţi de la împărtăşire se pot mângâia luând Aghiasmă şi apoi anafură.
Atunci când ne împărtăşim, Aghiasma se ia după Împărtăşanie, iar când luăm numai anafură, Aghiasma (apa sfințită) se ia înainte de anafură (pâine binecuvântată), pentru că sfințenia are întâietatea binecuvântării, informează Pr. Adrian Dobreanu.