Share
Alegeri locale: 425.911 maramureșeni cu drept de vot, așteptați la urne, în 440 secții de votare. Informații utile pentru alegători despre scrutinul de duminică

Alegeri locale: 425.911 maramureșeni cu drept de vot, așteptați la urne, în 440 secții de votare. Informații utile pentru alegători despre scrutinul de duminică

Informații utile despre scrutin. Duminică, 27 septembrie a.c., în Maramureș, 425.911 alegători cu drept de vot, conform datelor Autorității Electorale Permanente sunt așteptați la urne, în cele 440 secții de votare constituite pe raza județului, a precizat prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Anul acesta procesul electoral se va desfășura în condiții speciale, cu respectarea unor reguli de sănătate publică care să prevină și să limiteze infecția cu noul Coronavirus.

# Urna mobilă

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora. Pot solicita urna specială și persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, cu condiția să domicilieze în raza teritorială a circumscripției electorale comunale, orășenești sau municipale în care au loc alegeri.

# Organizarea secțiilor de votare

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor asigura astăzi, 26 septembrie a.c., între orele 18.00 și 20.00 prezența la sediul secției pentru a primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale ale alegătorului. Președintele biroului electoral al secțiilor de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. În acest scop puterile acestuia se întind și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 de metri.

# Cine poate vota

La alegerile autorităților administrației publice locale au dreptul să participe toți cetățenii români care împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintali puși sub interdicție, precum și a persoanelor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea condițiilor legii.

# Unde se poate vota

Alegătorul cu drept de vot votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz. Alegătorii pot identifica secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, accesând site-ul https://registrulelectoral.ro/ și introducând datele personale. Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscriși pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare la care s-au prezentat la vot.

# Ce funcții vor fi votate duminică

Desfășurarea procesului electoral pentru alegerea autorităților administrației publice locale are loc în intervalul orar 7.00 -21.00. Primarii și președinții de consilii județene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale și consiliile județene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Viceprimarii, precum și vicepreședinții consiliilor județene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile județene, conform Legii nr. 115/2015 republicată cu completările și modificările ulterioare pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Au dreptul de a fi aleși în funcții publice locale cetățenii români cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor, vârsta de cel puțin 23 de ani, și care au domiciliul pe teritoriul localității în care urmează să fie ales. Pot fi, de asemenea, aleși, cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale din România în care urmează să fie aleși.

# Cu ce documente se poate vota

Hotărârea Biroului Electoral Central nr.81/2020 prevede că cetățenii români își exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării”.

# Cum se va vota la scrutinul de duminică

Alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, conform deciziei Biroului Electoral Central. Alegătorii vor primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul județean ți unul pentru președintele consiliului județean. Cu acestea alegătorul intră în cabina de vot și va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” în interiorul patrulaterului care conține numele partidului sau al candidatului dorit. Va împături apoi buletinele de vot, astfel încât să se păstreze secretul opțiunii și le va introduce pe fiecare în urna corespunzătoare. După restituirea ștampilei cu mențiunea „VOTAT” va aplica timbrul autocolant pe actul de identitate. La ora 21:00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului secției de vot. Alegătorii care, la ora 21:00, se află în localul secției de votare pot să își exercite dreptul de vot.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu