Share
Alt maramureșean curajos: Daniel Ticz, baie la Mogoșa la -7 grade (FOTO)

Alt maramureșean curajos: Daniel Ticz, baie la Mogoșa la -7 grade (FOTO)

Se pare ca baia la copcă a devenit o modă și în Maramureș. Săptămâna trecută vă povesteam despre Lorant Bitto, băimăreanul care s-a bălăcit la Mogoșa în apa înghețată.

Săptămâna aceasta vi-l prezentăm pe Daniel Ticz din Baia Sprie. Acesta s-a dus la Mogoșa, de asemenea, și a făcut o baie deși erau -7 grade.

L-am rugat să ne povestească puțin experiența sa.

„Încă din copilărie am fost atras de senzațiile tari, iar cu timpul am devenit pasionat de tot ce înseamnă sport, natură și cunoașterea corpului atât fizic, cât și mental.

Nu e pentru prima dată când fac baie la copcă, prima experiență am avut-o cu câțiva ani în urmă, tot la Mogoșa, iar de-a lungul timpului am încercat și băi în ape reci de munte, primăvara și toamna.

Astfel de experiențe necesită și o pregătire fizică, dar mai ales mentală, pentru că nu poți să te arunci într-o apă atât de rece fără un mic antrenament făcut în prealabil. La capitolul acesta, am decis să fac mai des dușuri reci, alternându-le cu cele calde, mult sport și meditație” – declară Daniel.

Acesta consideră că metoda este foarte bună pentru sănătate, având numeroase beneficii.

„Nu cred, sunt sigur că baia de gheață sau dușurile reci sunt sănătoase, din două motive. În primul rand, s-au făcut multe studii prin care s-a demonstrat că baia de gheață are următoarele beneficii:
1. Construiește puterea de concentrare
2. Restabilește liniștea mentală
3. Accelerează metabolismul
4. Te scapă de durerile musculare
5. Ajută sistemul nervos central
6. Întărește sistemul imunitar

În al doilea rând, senzația pe care o ai încă din momentul în care te pregătești să faci această baie și ceea ce e în mintea ta sunt incredibile. În acel moment ești doar tu, nu e nimic în jur, trăiești momentul, atunci când picioarele intră in contact cu apa aceea, simți o senzație greu de descris, începi să respiri greu, te controlezi, încerci să nu lași panica să te cuprindă, apa rece ajunge în zona brâului și apoi tot mai sus, moment în care se activează o cantitate mare de dopamină care îți acaparează tot corpul (acesta fiind hormonul care e responsabil cu starea de bine).

Frigul te face să respiri mai greu și te obligă sa optimizezi cantitatea de oxigen inspirată, moment în care trebuie să te concentrezi să respiri eficient, să nu te panichezi și să răspunzi cu calm șocului termic, prin reglarea respirației.

La ieșirea din copcă, ai senzația că-ți ia foc pielea, e un sentiment minunat, dar e foarte important să nu stai pe loc în timp ce te îmbraci, pentru a repune sângele în mișcare. În timpul petrecut în apa rece, tot sângele cald se retrage spre organele interne, corpul își activează „modul de supraviețuire”, iar atunci când acesta ajunge înapoi la membre, se întâmplă să experimentăm mici furnicături la degetele de la mâini și picioare. După 15 – 30 de minute de la ieșirea din apa rece, experimentezi o senzație de relaxare echivalenta cu o zi la spa” – precizează maramureșeanul.

„Dacă există persoane care își doresc să aibă parte de aceste beneficii, nu trebuie să procedeze neapărat ca mine, să se chinuie să spargă gheața pentru o face o baie rece, ci pot începe cu dușuri reci timp de 15-30 de secunde în fiecare dimineață, iar într-o săptămână vor observa multe schimbări.

„Sfatul meu e următorul: dacă poți face asta în siguranță, du-te să faci o baie în lac, mare, orice apă din zona ta! Timpul pe care îl petreci în natură reduce stresul, riscul de depresie și combate diferite afecțiuni. Antrenamentul în aer liber e cel mai bun mod prin care îți poți menține corpul sănătos și mintea limpede” – mai spune Daniel Ticz.

Totodată, acesta ne invită să-l urmărim pe rețelele de socializare, pentru a ne bucura împreună cu el de drumețiile și locurile interesante pe care le vizitează (Facebook – Ticz Daniel, Instagram – @bebetodani).

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu