Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 10 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 36 minute în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 1 oră în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 3 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 4 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 4 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 5 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 6 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 7 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 7 ore în urmă
Ana Buda din Ungureni, țăranca autentică cu un glas greu de egalat
În Țara Lăpușului, în satul Ungureni, trăiește Ana Buda, o țărancă autentică, cu un glas greu de egalat. Aceasta cântă horea lungă încă din copilărie.
Potrivit reprezentanților Centrului Culturii Tradiționale Maramureș, vocea Anei Buda s-a modelat bine printr-un exerciţiu permanent. Nu era nuntă, şezătoare sau vreo ediţie a Festivalului „Horea în grumaz de la Târgu Lăpuş”, unde să nu i se audă glasul.
Maramureșeanca povestește din copilăria ei: „o țânut a mei niște oică acasă. Pă mine m-o tomnit să ies cu oile, că cele două surori o trebuit să lucre cu mama pă la sapă, că tata era dus pă la metări câte o tură vara, până viné vremea să facă fân la mărhucă și ce gălicioare o avut. Eeee, m-o mânat la oi.
Oile nu era slobod să le scoți fără pă drum, să nu treacă înt-a cuiva. Tata o fo un om sever, m-am temut de el până l-am văzut mort. O trebuit să mărg la oi și să le scot pă ulicioara asta, cum meri cătă Cupșeni. Noa, oile fugé încolo, încolo. Avém una sură rea, o țâpat-o oaminii din stână. Și strâgam la ié. Mă dure pticiorucăle, că eram grăsucă. Și am zâs cătă tata: „Eu nu mă mai duc la oi, altu, eu nu poci, cât de rău mă dor pticioarile”. Tata cu zdiciu după mine: O fo musai să ascult. Și api la oicăle cele tăt horem:
Supărare, supărare,
Pune-te-oi de-a moi în vale.
Oi pune o ptiatră pă tine,
Să nu mai superi pă nime”.
Foto: Florin Avram