Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 10 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 10 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 14 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 15 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
Ana Buda din Ungureni, țăranca autentică cu un glas greu de egalat
În Țara Lăpușului, în satul Ungureni, trăiește Ana Buda, o țărancă autentică, cu un glas greu de egalat. Aceasta cântă horea lungă încă din copilărie.
Potrivit reprezentanților Centrului Culturii Tradiționale Maramureș, vocea Anei Buda s-a modelat bine printr-un exerciţiu permanent. Nu era nuntă, şezătoare sau vreo ediţie a Festivalului „Horea în grumaz de la Târgu Lăpuş”, unde să nu i se audă glasul.
Maramureșeanca povestește din copilăria ei: „o țânut a mei niște oică acasă. Pă mine m-o tomnit să ies cu oile, că cele două surori o trebuit să lucre cu mama pă la sapă, că tata era dus pă la metări câte o tură vara, până viné vremea să facă fân la mărhucă și ce gălicioare o avut. Eeee, m-o mânat la oi.
Oile nu era slobod să le scoți fără pă drum, să nu treacă înt-a cuiva. Tata o fo un om sever, m-am temut de el până l-am văzut mort. O trebuit să mărg la oi și să le scot pă ulicioara asta, cum meri cătă Cupșeni. Noa, oile fugé încolo, încolo. Avém una sură rea, o țâpat-o oaminii din stână. Și strâgam la ié. Mă dure pticiorucăle, că eram grăsucă. Și am zâs cătă tata: „Eu nu mă mai duc la oi, altu, eu nu poci, cât de rău mă dor pticioarile”. Tata cu zdiciu după mine: O fo musai să ascult. Și api la oicăle cele tăt horem:
Supărare, supărare,
Pune-te-oi de-a moi în vale.
Oi pune o ptiatră pă tine,
Să nu mai superi pă nime”.
Foto: Florin Avram