Bugetul României pentru 2025 - 2 ore în urmă
Muzeul Maramureșean din Sighet derulează un proiect despre conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al lemnului - 3 ore în urmă
România își trimite tinerii campioni la Bakuriani 2025 - 3 ore în urmă
Dumnezeule, ce frumusețe! Presa britanică despre atmosfera de pe Arena Națională - 3 ore în urmă
Ana și Ioan Tăut din Breb realizează cu multă măiestrie cojoace tradiționale - 3 ore în urmă
Legoland analizează posibilitatea deschiderii unui parc de distracții în Satu Mare - 3 ore în urmă
Hramul școlilor teologice din eparhie a fost sărbătorit la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 4 ore în urmă
Parcul de Specializare Inteligentă Târgu Lăpuș, tot mai aproape de realitate - 4 ore în urmă
Se deschide un nou restaurant McDonald’s în Baia Mare - 4 ore în urmă
Teatrul Ararat a revenit acasă după turneul european și vă așteaptă la spectacolul „Pe mine, mie… redă-mă” - 4 ore în urmă
Ana și Ioan Tăut din Breb realizează cu multă măiestrie cojoace tradiționale
Din mâinile dibace ale soților Ana și Ioan Tăut din Breb ies cojoace încă de când s-au căsătorit.
Mai multe despre acești meșteri iscusiți aflăm de la Corina Isabella Csiszár din cadrul Centrul Culturii Tradiționale Maramureș.
Ce doi maramureșeni își îmbracă în strai de sărbătoare atât consătenii, cât și pe cei ce vin tocmai de pe Valea Izei să dea comandă de un cojocel, atrași fiind de calitatea muncii acestor păstrători de tradiții.
„Tăte cojoacele să făceau roșii ori mai închis ori mai spre rozosin. La fete să face altfel, sus să pun prime negre din care să fac cușmele, de acele crețe. La bărbați să tivește cu piele sau cu lac.
Unu din Șugătag, Nicoară a Ciotului, el nu știu de pe unde o înființat moda în Maramureș. Că s-o făcut și aici până atunci cojoace di cele pă ptele, dar el nu știu de pe unde o adus modelu iesta și o pus oglinzi. Noi am pus și între ciupti oglinzi. Și puneam bumbuști pă tot locu. Soțu punea bumbdii. Primaș dată să pune modelul pă pânză amestecată, mai groasă, mai plină de bumbac ca să sie rând a coasă.
Demult să punea pă cânepă de tort. Sau amestecată cânepa de tort cu bumbac. Apoi îl dăm și îl coasă trei, patru femei. Apoi îl dăm să-l înconjoare cu fir auriu și după aceea eu pun oglinzile, lacurile. Apoi le băgăm în presă, vo patru zâle, o săptămână. Să fie neted și tare. Punem lacurile, îl tizim și să pun bumbdii. Apoi pun un berleș mai grosuc în lontru. Pun ciucalăii și un buzunar în lontru și e gata. Cam aieste îs”, povestește Ana Tăut din Breb.
Foto – Florin Avram