Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 52 minute în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 2 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 2 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 3 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 4 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 5 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 zi în urmă
Analiza făcută de specialiști: În județul Maramureș acum statistica arată că în aria noastră există o împrimăvărare târzie! Iată explicații ale meteorologilor!
Analiza făcută de specialiști: În județul Maramureș acum statistica arată că în aria noastră există o împrimăvărare târzie! Iată explicații ale meteorologilor!
Împrimăvărare târzie cu adevărat avem în aria noastră maramureșeană. Acum iată că arată această afirmație chiar și statistica Administrației Naționale de Meteorologie (ANM)! Să detaliem!
Indicele de împrimăvărare reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetație, care însumează temperaturile medii pozitive ale aerului (calculat în așa-numitele „unități de căldură”), de la 1 februarie până la mijlocul lunii aprilie, de regulă în prima decadă a lunii aprilie. La încheierea perioadei de vernalizare sau iernare, pentru reintrarea în vegetație a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creștere și dezvoltare, arată reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
La această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (31-200 „unități de căldură”), în Maramureș (cu precădere în aria centrală a Maramureșului) și în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, local în nordul, nord-vestul, vestul, centrul, estul și sudul Munteniei, centrul și sud-vestul Dobrogei, nordul și nord-vestul Olteniei, estul și sud-estul Crișanei, izolat sudul Banatului, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetației. Pe suprafețe agricole extinse din Banat, Crișana și Oltenia, local în sudul, sud-vestul, vestul, centrul, nordul și nord-estul Munteniei, izolat sud-estul și sud-vestul Moldovei s-a semnalat o împrimăvărare moderată (201-270 „unități de căldură”). Vezi documentul ANM AICI!
Totuși să ne așeptăm curând ca primăvara cea autentică să vină în aria noastră maramureșeană cât de curând. În intervalul anterior am avut zile foarte călduroase la mijlocul zilei dar cu valori termice foarte scăzute, chiar sub pragul de îngheț, pe timpul nopții. Am avut maxime de la 7-9-13 la 19-22 grade și minime de la -5 la 3-4 grade. Acest lucru a făcut ca această încălzire să fie una greu de marcat ca încălzire a vremii în sensul acceptat la noi cu toate că vremea a fost frumoasă, primăvăratică din punct de vedere al aspectului, dar fluctuațiile termice au fost foarte mari. Estimările arată că vom avea parte la început de lună aprilie cu o perioadă de instabilitate atmosferică aducătoare de precipitații. Asta va nivela puțin diferențele termice dintre zi și noapte. Dar se așteaptă ca apoi să avem și o încălzire a vremii și vreme mai caldă și frumoasă. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.