„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 32 minute în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 oră în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 2 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 5 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 6 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 10 ore în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 10 ore în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 11 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 11 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 11 ore în urmă
Analiză făcută de specialiști: În județul Maramureș cu siguranță am avut din toată țara cea mai aspră iarnă! Iată ce arată cifrele dar și ce spun meteorologii!
Analiză făcută de specialiști: În județul Maramureș cu siguranță am avut din toată țara cea mai aspră iarnă! Iată ce arată cifrele dar și ce spun meteorologii!
Iarna toată cu adevărat autentică în aria noastră maramureșeană. Acum iată că arată această afirmație chiar și statistica Administrației Naționale de Meteorologie (ANM)! Să detaliem!
ANM a realizat o analiză aferentă intervalului 1 decembrie 2021 – 17 februarie 2022. Pentru evaluarea condițiilor de iernare ale speciilor de toamnă (aici ne referim la componenta de agricultură), s-a analizat indicele termic, respectiv cuantumul temperaturilor minime negative din aer, ce caracterizează anotimpul iernii prin ceea ce specialiștii numesc „asprimea iernii”. Acest indice exprimă cuantumul temperaturilor minime ale aerului situate sub pragurile biologice de rezistență ale culturilor de câmp, iar aici ne referim la orz, grâu de toamnă și rapiță, respectiv speciile pomi-viticole.
Iată ce a rezultat! O iarnă blândă (0-10 unități de ger, așa cum le numesc meteorologii) se înregistrează în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei, local nordul și sudul Banatului, sud-vestul, izolat centrul Transilvaniei și vestul Crișanei. Pe suprafețe agricole extinse din Maramureș și Crișana, local sudul, centrul, nord-vestul și vestul Transilvaniei, estul, sudul și izolat vestul Banatului, nord-vestul și centrul Moldovei, nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei, se constată caracterul de iarnă normală (11-30 unități de ger). În schimb, o iarnă aspră (31-50 unități de ger) sau chiar foarte aspră (51-93 unități de ger) se semnalează local în nordul, nord-estul, centrul, estul și sud-estul Transilvaniei, respectiv în nordul și sud-vestul Maramureșului. Vezi documentul ANM AICI!
Dacă este să privim în spate nici nu este de mirare! Am avut în Ajunul Crăciunului peste 40 l/mp în timp ce în alte regiuni valorile termice erau generoase. De altfel toată luna ianuarie și chiar parte din luna februarie, în Maramureș a nins constant și consistent. Chiar se făceau glume pe rețelele de socializare că în Baia Mare nu trece nicio zi fără să ningă, iar stratul de zăpadă a ajuns la 77-79 cm în apropierea municipiului (de altfel, reședința de județ cu cel mai bogat și îndelungat strat de zăpadă în acest interval) sau chiar peste 90 cm sau chiar 1 metru în Poiana lui Dumitru. Asta în condițiile în care în alte regiuni era cald și soare. Așadar documentul ANM întărește ceea ce s-a văzut din toate colțurile țării, faptul că cea mai aspră și autentică iarnă (până acum, dar încălzirea vremii este vizibilă momentan) s-a înregistrat în Maramureș.
C.Ț.