Share
Anchetă Direcția Generală Anticorupție: În județul Maramureș un conducător auto aflat în orașul Borșa a încercat să mituiască un polițist rutier! Cât a promis!

Anchetă Direcția Generală Anticorupție: În județul Maramureș un conducător auto aflat în orașul Borșa a încercat să mituiască un polițist rutier! Cât a promis!

Anchetă Direcția Generală Anticorupție: În județul Maramureș un conducător auto aflat în orașul Borșa a încercat să mituiască un polițist rutier! Cât a promis!

Miercuri, 4 mai 2022, în urma activităților specifice realizate de polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de o persoană fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, aceasta urmând a fi prezentată mâine, 05.05.2022 Tribunalului Maramureș, cu propunere de arestare preventivă, mai arată reprezentanții Direcției Generale de Anticorupție.

În fapt, la data de 28 aprilie 2022, un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș – Poliția orașului Borșa a apelat linia Call Center 0800.806.806 a Direcției Generale Anticorupție, sesizând faptul că un conducător auto pe care îl depistase în urmă cu scurt timp conducând sub influența băuturilor alcoolice un autoturism pe un drum public din orașul Borșa, județul Maramureș, i-a promis că îi va oferi o sumă de bani, solicitându-i în schimb polițistului să nu dispună măsurile legale subsumate angajării răspunderii penale. Polițistul a refuzat oferta celui în cauză și a formulat și adresat un denunț către Serviciul Județean Anticorupție Maramureș.

Până în prezent, din materialul de urmărire penală administrat în cauză, au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în cursul perioadei 28-29 aprilie 2022, inculpatul i-a promis polițistului că îi va oferi o sumă de bani având un cuantum total de 1.000 euro (din care i-a oferit suma de 400 euro, la data de 29.04.2022, când polițiștii anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș au realizat constatarea în flagrant a infracțiunii) în legătură cu îndeplinirea de către funcționarul M.A.I. a unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru a încheia actele de constatare a infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, pe numele unei alte persoane. Ofițerii anticorupție au beneficiat de sprijin din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale. Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, mai arată reprezentanții Direcției Generale de Anticorupție.

# Ce arată instanța maramureșeană

Tribunalul Maramureş a admis, în data de 05.05.2022, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a unui inculpat în vârstă de 42 de ani, recidivist, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prevăzute de art. 290 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 1 şi 3 şi ale art. 43 alin. 5 din Codul penal, respingând totodată cererea formulată de inculpat de luare a măsurii arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Pentru a dispune măsura arestării preventive, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care justifică suspiciunea rezonabilă că inculpatul, în data de 28 aprilie 2022, în jurul orei 21:51, fiind surprins în trafic, pe un drum naţional din oraşul Borşa, de către doi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Borşa aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, conducând un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, le-a promis agenţilor, în mod repetat, remiterea a diverse sume de bani (suma de 10.000 de euro, precum şi alte sume).

Totul pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să consemneze în actul de constatare că autoturismul ar fi fost condus de o altă persoană, propuneri respinse de către agenţi.

S-a mai reţinut că, în cursul aceleiaşi seri, după ce a fost condus la sediul Poliţiei, i-a promis unuia dintre cei doi agenţi remiterea sumei de 300 de euro, iar ulterior, în aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, a încercat în mod repetat să-i introducă acestuia în buzunar o sumă de bani într-un cuantum nestabilit, acţiuni rămase fără rezultat, ca urmare a refuzului agentului de poliţie de a accepta promisiunea, respectiv de a primi suma de bani, iar în data de 29 aprilie 2022, în jurul orei 16:22, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, într-un birou din incinta sediului de poliţie, i-a remis agentului de poliţie respectiv suma de 400 de euro, pentru a-l determina pe martor să-şi încalce atribuţiile de serviciu, respectiv să distrugă actul de constatare încheiat pe numele său şi să încheie un alt act de constatare, din care să rezulte că o altă persoană a condus în data de 28 aprilie 2022 autoturismul, urmărind astfel să evite tragerea sa la răspundere penală pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 337 din Codul penal şi reţinerea permisului de conducere şi i-a promis că, în data de 2 mai 2022, îi va mai remite o sumă în cuantum de 600 de euro, acţiuni urmate de constatarea flagrantă a infracţiunii. Hotărârea Tribunalului Maramureş poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu