Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 3 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 4 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 4 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 5 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 18 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Angajații din domeniul cultural se pregătesc de proteste
Angajații din domeniul cultural – prsonalul din muzee și biblioteci publice – se pregătesc să protesteze la nivel național, angajații fiind nemulțumiți de nivelul de salarizare.
„Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media afiliată la Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” (C.N.S. Cartel ALFA), consideră că Ordonanța de Urgență nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară conține prevederi ce se constituie într-o flagrantă și neconstituțională discriminare, precum și o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România, respectiv pentru personalul din muzeele și bibliotecile publice”, arată FNS CulturMedia.
„Solicităm intervenția de urgență a Primului Ministru, pentru o grabnică reparație materială și morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea, comunicarea și diseminarea patrimoniului cultural național! Solicităm creșterea de urgență a salariilor personalului din muzeele și bibliotecile publice!”, mai arată documentul.
Măriri acordate aleatoriu
Ei sunt nemulțumiți și demărirea de salarii acordată personalului din aparatul central. „Pe criterii aleatorii și discriminatorii, actualii decidenți au decis o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central și local al Ministerului Educației, al Ministerului Culturii, precum și pentru personalul Bibliotecii Naționale. De asemenea, în cadrul ierarhizării salariale, se produc decalaje injuste între diverse categorii de personal, unii în subordinea Ministerului Educației, alții, în subordinea Ministerului Culturii sau autorităților județene/locale.
S-a ajuns la situația în care personalul din muzeele și bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii și autorităților locale să aibă salariile cu 30% mai mici pentru funcții similare cu cele din Educație încălcându-se astfel prevederile art.6 din Legea 153/2017 a salarizarii unitare și prevederile Constituționale”, mai arată comunicatul sindicaliștilor, menționând, tototdată, că nivelul de salarizare actual este cel mai redus din sistemul public.
Greva generală
„În lipsa unui răspuns și a unor măsuri clare, personalul din muzeele și bibliotecile cu sindicate afiliate FNS CULTURMEDIA ia în calcul declanșarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală. Printre formele de protest menționăm și „greva de zel”, care va fi organizată în toate șantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum și oprirea întregii activități muzeale (ghidaje, orice activitate expozițională și educativă, orice activitate prestată în cadrul Săptămânii Altfel, cu excepția procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului, refuzul de a mai conduce delegații oficiale), considerând că toate aceste activități pot fi realizate doar de către personalul pentru care decidenții au considerat că este justificată creșterea salarială!
De asemenea, personalul din muzeele publice din România cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate, solicitanții fiind îndreptați pentru prestarea acestor activități către muzeele ce au drept ordonator de credite Ministerul Educației”, amenință sindicaliștii.