Victor Ponta și-a anunțat candidatura la prezidențiale - 1 oră în urmă
Anca Alexandrescu se filmează în costum de baie în zăpadă, inspirată de Cristela Georgescu - 1 oră în urmă
A emoționat o țară întreagă: Andreea Ghițiu, pentru a doua oară la Radio ZU - 8 ore în urmă
La Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației: Atelier de pictură dedicat copiilor din regiunile afectate de războiul din Ucraina - 8 ore în urmă
În județul Maramureș, cea mai rece noapte din această iarnă - 8 ore în urmă
Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe strada Horea din Baia Mare - 8 ore în urmă
IMM-urile maramureșene sub presiunea inflației și a scăderii consumului - 8 ore în urmă
„Bocșele” de la Strâmbu-Băiuț – tradiție și continuitate - 8 ore în urmă
„Tu eşti scriitor, iar problema e cine are nevoie de tine”. Interviu cu Marian Ilea (II) - 9 ore în urmă
România, sub lupa UE pentru poluarea cu plastic - 11 ore în urmă
Aniversarea nașterii lui Bogdan Petriceicu Hașdeu
Astăzi celebrăm nașterea unei personalități excepționale a culturii române – Bogdan Petriceicu Hașdeu (16 februarie 1936 sau 26 februarie 1838 – 25 august 1907), un veritabil titan al spiritului enciclopedic. Incertitudinea asupra datei exacte a nașterii lui Hașdeu este rezultatul unor factori istorici, documentari și chiar personali, ceea ce face ca atât 1836, cât și 1838 să fie menționate în diferite surse. Filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric și publicist, Hașdeu a marcat profund dezvoltarea științelor umaniste din România, fiind un adevărat deschizător de drumuri în lingvistică, filologie și lexicografie.
Ca vicepreședinte al Academiei Române, a pus bazele unei metodologii moderne de cercetare, fiind unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române. A adus contribuții esențiale la studiul limbii române și a realizat prima tentativă monumentală de dicționar enciclopedic românesc – Etymologicum Magnum Romaniae.
În literatură, Hașdeu rămâne un pionier al dramei istorice românești, capodopera sa Răzvan și Vidra fiind un reper în dramaturgia națională. Totodată, a fost un pasionat cercetător al trecutului, încercând să reconstruiască istoria națională printr-o abordare științifică riguroasă.
Astăzi, la aniversarea nașterii sale, îi onorăm moștenirea și îi recunoaștem contribuțiile fundamentale la cultura și identitatea națională. Bogdan Petriceicu Hașdeu rămâne un simbol al erudiției și al pasiunii pentru cunoaștere.
Vasile Petrovan
Foto – Bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu de la Muzeul Național de Artă al României – opera sculptorului român Carol Storck