Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 3 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 4 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 15 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 15 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
Anual, pe 9 octombrie este celebrată mondial Poșta
În fiecare an, pe 9 octombrie, este celebrată Ziua Mondială a Poștei, o dată semnificativă în istoria comunicațiilor globale, marcată de înființarea Uniunii Generale a Poștelor în 1874, odată cu semnarea Tratatului de la Berna, Elveția. Această zi importantă a fost stabilită oficial în cadrul Congresului Uniunii Poștale Universale (UPU), care a avut loc la Tokyo, Japonia, în 1969, conform surselor oficiale de pe site-urile ONU și UPU.
Anul 2024 marchează un moment special, fiind celebrarea a 150 de ani de existență a Uniunii Poștale Universale. Tema Zilei Mondiale a Poștei din acest an este: „150 de ani de facilitare a comunicării și de împuternicire a popoarelor între națiuni” („150 years of enabling communication and empowering peoples across nations”), conform informațiilor de pe site-ul oficial al ONU. Î n fiecare an, peste 150 de țări marchează Ziua Mondială a Poștei printr-o gamă variată de evenimente. Administrațiile poștale din statele membre sunt încurajate să organizeze activități speciale, de la lansarea de noi produse și servicii, la organizarea de zile libere pentru angajați, sau expoziții în oficiile și muzeele poștale.
Din 1878, Uniunea Generală a Poștelor a devenit cunoscută ca Uniunea Poștală Universală, iar din 1947 face parte din structura Organizației Națiunilor Unite ca agenție specializată, având sediul la Berna, Elveția. În prezent, UPU reunește administrațiile poștale din 192 de țări membre, conform datelor oficiale de pe site-ul UPU.
Lăcrimioara ZOTA