Share
Anual, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor

Anual, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor

De 22 de ani, la data de 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Instituită de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în anul 2002, această zi are scopul de a atrage atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică. În iulie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care declara 2021 Anul internaţional pentru eliminarea exploatării prin muncă a copiilor şi a cerut Organizaţiei Internaţionale a Muncii să preia conducerea în implementarea sa.

Cei mai mulţi copii exploataţi prin muncă sunt concentraţi în principal în agricultură (71%), incluzând pescuitul, silvicultura, creşterea animalelor şi acvacultura. Africa se află pe primul loc, în ceea ce priveşte procentul de copii exploataţi prin muncă, o cincime, 72 de milioane de copii. Asia şi Pacificul ocupă locul al doilea, cu 7%, adică 62 de milioane de copii. Cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor implică sclavia, separarea de familiile lor, expunerea la pericole şi boli grave, faptul că sunt lăsaţi să se descurce singuri pe străzile oraşelor mari – adesea la o vârstă foarte fragedă.

Eliminarea oricărei forme de muncă în rândul copiilor, până în 2025, este unul dintre obiectivele incluse pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU (2015). Astfel, punctul 8.7, prevede „adoptarea unor măsuri imediate şi eficiente pentru desfiinţarea muncii forţate, pentru a pune capăt sclaviei moderne şi traficului uman şi pentru a garanta interzicerea şi eliminarea celor mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor. Se interzice recrutarea şi folosirea lor în conflicte armate. Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului, ratificată de aproape toate ţările din lume, include prevederi explicite împotriva exploatării economice a copiilor.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu