Share
Anunț Administrația Națională Meteorologie: Avem în aria naturală maramureșeană record marcat la stația specială ANM de lângă Aeroportul Baia Mare!

Anunț Administrația Națională Meteorologie: Avem în aria naturală maramureșeană record marcat la stația specială ANM de lângă Aeroportul Baia Mare!

Anunț Administrația Națională Meteorologie: Avem în aria naturală maramureșeană record marcat la stația specială ANM de lângă Aeroportul Baia Mare!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat statistica lunară pentru septembrie 2022, iar toate informațiile par să ne dea dreptate cu ceea ce am anunțat la începutul lunii, atunci când am realizat o analiză folosind informațiile de la stațiile automate din Rețeaua Meteo Maramureș. Septembrie a fost foarte ploios, doar că avem noutate totuși. S-a doborât un record, conform anunțului făcut de ANM. Dar întâi să vorbim despre caracterizarea climatologică a lunii septembrie 2022!

# Valorile termice în septembrie

Temperatura medie a lunii septembrie 2022 a avut valori cuprinse între 1,9 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 19,7 °C, la Constanța. Cele mai mari valori, peste 18 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Dobrogei și Deltei Dunării, în sudul și estul Munteniei, în sudul extrem al Moldovei și local, în Oltenia. Valori cuprinse între 16 și 18 °C s-au înregistrat în cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, în jumătatea vestică a Banatului, vestul Crișanei, sudul și estul Moldovei și în nordul Dobrogei. Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 12 și 16 °C în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Maramureșului, în jumătatea estică a Banatului și Crișanei, în zonele deluroase din Muntenia și Oltenia, în zonele submontane și în zona montană joasă (la altitudini sub 1200 m), precum și în majoritatea depresiunilor intramontane. În cea mai mare parte a zonei montane, temperatura medie a lunii septembrie 2022 a variat între 6 și 12 °C, iar la altitudini de peste 2000 m, aceasta a avut valori sub 6 °C, ajungând la staţia meteorologică Vf. Omu, la 1,9 °C.

# Cantități mari în Maramureș

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna septembrie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost negativă în cea mai mare parte a țării. Abateri negative mari, peste 1,0 °C, s-au înregistrat local, în Crișana și în zona montană. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 1,6 °C, la stația meteorologică Ceahlău Toaca. Abateri pozitive s-au înregistrat în Dobrogea și în Delta Dunării, pe areale extinse din Muntenia, în sudul Moldovei și izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 1,2 °C, la stația meteo Călărași. Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna septembrie 2022, se poate observa că regimul termic s-a încadrat în limite normale în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost rece pe areale extinse din zona montană, în nordul și vestul Olteniei și local sau izolat, în Crișana, Transilvania și nord-vestul Munteniei. Regimul termic a fost cald în sud-vestul Dobrogei, în sud-estul Munteniei și izolat, în Delta Dunării, sudul Munteniei și în Carpații de Curbură. Cantitatea totală de precipitații din luna septembrie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a Dobrogei și Deltei Dunării, pe areale extinse din Muntenia și Moldova și izolat, în Transilvania. Valori cuprinse între 50-100 mm s-au înregistrat în cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei și Olteniei, în vestul și sudul Banatului, în sud-vestul Crișanei, pe areale din centrul, sudul și nord-vestul Munteniei și pe litoral. Cantitatea lunară de precipitații a avut valori cuprinse între 100 și 200 mm în cea mai mare parte a Banatului, Crișanei, Maramureșului și în zona montană, iar izolat, în Muntenia. Local, în zona montană, cantitatea de precipitații înregistrată în luna septembrie 2022 a avut valori peste 200 mm, iar izolat, peste 300 mm. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 399,6 mm, la stația meteorologică Stâna de Vale, iar cea mai mare valoare a cantității de precipitații căzută în 24 de ore din luna septembrie 2022 a fost 99,4 mm, înregistrată la stația meteorologică Urziceni. Cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații din septembrie 2022 s-a înregistrat la stația meteorologică Tulcea (14,6 mm).

# Abaterea cantităților în septembrie

Abaterea cantității de precipitații din luna septembrie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost pozitivă în cea mai mare parte a țării. Valori ridicate ale abaterii pozitive, peste 150 %, s-au înregistrat în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și izolat, în Oltenia și Muntenia. La 16 stații meteorologice situate în aceste regiuni, abaterea a depășit 200 % față de mediana intervalului 1991-2020. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive din această lună a fost 285,4 %, la stația meteorologică Urziceni. Abateri negative s-au înregistrat în Muntenia, Dobrogea, în sudul Moldovei și izolat, în zona montană. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 73,1 %, la stația meteorologică Obârșia Lotrului. Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor pluviometrice din luna septembrie 2022, se constată că regimul pluviometric a fost foarte excedentar și extrem de excedentar în Maramureș, în cea mai mare parte a Banatului, Crișanei și Transilvaniei, în nordul Olteniei și izolat, în centrul Munteniei. Acesta a fost excedentar în cea mai mare parte a Olteniei, pe areale extinse din Moldova, Transilvania și din zona montană, în centrul și sudul Munteniei, în vestul extrem al Banatului și pe litoral. Baia Mare se află pe locul 2 după Arad în ceea ce privește discrepanța între maxima record a cantității de precipitații acumulate în septembrie 2022 și recordul anterior. În Arad s-au înregistrat în 2022, 170,6 l/mp, față de recordul anterior, din 2001, 137,8 l/mp. În Baia Mare s-au înregistrat în 2022, 206 l/mp față de recordul anterior, din 1996, de 187,6 l/mp. Revenim imediat la stația din Baia Mare!

Izolat, în Muntenia și în Dobrogea regimul pluviometric a fost deficitar sau foarte deficitar, iar în restul țării, acesta s-a încadrat în limite normale. În luna septembrie 2022 a fost depășită temperatura maximă absolută lunară la o stație meteorologică cantitatea lunară de precipitații, maximă absolută, la 17 stații meteorologice și cantitatea de precipitații căzută în 24 de ore, maximă absolută, la 8 stații meteorologice.

# Record absolut în Maramureș

În august au fost mai multe zile de ploaie ca urmare a unor luni întregi de secetă, iar în septembrie au fost depășite recordurile de precipitații la peste 20 de stații meteo. La Stâna de Vale, cantitatea de precipitații a ajuns la 400 mm pentru luna trecută, iar la Alba Iulia a fost depășit un record din 1941, arată datele ANM pentru luna trecută. Cantitatea totală de precipitații din luna septembrie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a Dobrogei și Deltei Dunării, pe areale extinse din Muntenia și Moldova și izolat, în Transilvania. Local, în zona montană, cantitatea de precipitații înregistrată în luna septembrie 2022 a avut valori peste 200 mm, iar izolat, peste 300 mm. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 399,6 mm, la stația meteorologică Stâna de Vale, iar cea mai mare valoare a cantității de precipitații căzută în 24 de ore din luna septembrie 2022 a fost 99,4 mm, înregistrată la stația meteorologică Urziceni. Recordul de la Stâna de Vale data din 2001, iar cel de la Urziceni, din 2005. Toate aceste recorduri sunt pentru luna septembrie. La Bâlea Lac precipitațiile au totalizat 289,8 mm, depășind cu aproape 20% un record din septembrie 2007. La Bistrița și Dej au fost depășite recorduri ce datează din septembrie 1978. La Alba Iulia a plouat 42 mm pe 2 septembrie 2022, depășind un record de 37 mm, stabilit pe 1 septembrie 1941. La Poiana Stampei a fost depășit un record din 1955. Cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații din septembrie 2022 s-a înregistrat la stația meteorologică Tulcea (14,6 mm). Dar statistica arată că Baia Mare este municipiul reședință de județ din țară în care a plouat mult: 206 mm, fiind depășit un record de acum 26 de ani. În 1996 în luna septembrie am avut 187,6 l/mp. Iată că stațiile meteo automate sunt aproape de realitatea ANM. Dacă arată statistica ANM că am avut aproape 207 l/mp, stația meteo automată arată că am avut aproape 214 l/mp, dar este posibil ca ploaia să aibă intensitate mai mare în centrul municipiului, întrucât stația automată se află la Planetariu Baia Mare, în timp ce stația meteo automată se află la Aeroportul Baia Mare, și așa s-ar putea explica cei 7 l/mp în plus, acumulați în intervalul de o lună. Așadar iată că sunt eficiente!

C.Ț.

Foto – Stația Meteo Baia Mare

Citește și

Analiza meteo luna septembrie: Avem în aria naturală maramureșeană în 2022 o statistică specială! Recorduri la munte și cantitate deosebită de apă!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu