Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 3 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 3 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 4 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 7 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 9 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 9 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 9 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 10 ore în urmă
Anunț Oficial Apele Române: Și în Maramureș mesaj important emis acum de personalul specializat! Alge prezente pe mai multe sectoare ale Someșului!
Anunț Oficial Apele Române: Și în Maramureș mesaj important emis acum de personalul specializat! Alge prezente pe mai multe sectoare ale Someșului!
Alge bentice pe râul Someș și în lacuri de acumulare, arată într-un comunicat de presă Administrația Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST), care are ca arie de activitate NV țării.
„Temperaturile ridicate, evaporația excesivă și lipsa precipitațiilor, corelate cu debitele mici din rețeaua hidrografică au favorizat dezvoltarea excesivă și descompunerea algelor bentice.
O specie de alge brune proliferează pe mai multe tronsoane ale Someșului, în județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș. De asemenea, diatomeele sunt prezente și la acumulările Vârșolț și Sălățig din judetul Sălaj. Dezvoltarea în exces a algelor determină dezechilibre la nivelul celorlalte ecosisteme acvatice. Proliferarea microflorei acvatice conduce la scăderea transparenţei apei şi a concentraţiei oxigenului dizolvat.
Atenţionăm că, în condițiile menținerii actualului context hidrometeorologic, dezechilibrele din ecosistemele acvatice pot provoca mortalitate piscicolă. Specialiștii noștri din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sălaj, Satu Mare și Maramureș monitorizează permanent cursurile de apă și acumulările din administrare”, arată acum reprezentanții ABAST.
Alga este termenul folosit pentru diverse grupuri de organisme ce trăiesc în ocean. Algele bentice acoperă de obicei fudurile tari ale litoralului adânc de 20-40 de metri, arată polarpedia.eu.
Sub acel nivel, lumina soarelui este insuficientă, ceea ce le împiedică creșterea. Când fundul marii este nisipos și noroios, algele bentice nu se pot atașa întrucât nu pot prinde rădăcini. Algele bentice sunt o sursa de hrană, energie și adăpost pentru multe organisme. Astfel, productivitatea algelor în apele puțin adânci afectează in mod direct sau indirect eficiența întregului ecosistem marin. Algele bentice sunt in general împărțite în trei grupe principale: algele verzi, algele maro și algele roșii. Algele bentice au fost utilizate in Islanda de secole. Au fost folosite drept mâncare pentru oi, fertilizant dar și drept combustibil pentru sobe, mai arată și polarpedia.eu.
C.Ț.