Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 9 minute în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 24 minute în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 40 minute în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 2 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 2 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 2 ore în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 2 ore în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 2 ore în urmă
Tradițiile maramureșene, vedete internaționale - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 4 ore în urmă
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu: În duminica a III-a din Postul Mare are loc ritualul scoaterii Sfintei Cruci
Conform rânduielilor tipiconale bisericești, mâine, 27 martie, are loc ritualul scoaterii Sfintei Cruci, eveniment liturgic important care amintește de ceremonia înălțării solemne a Sfintei Cruci, pentru prima dată în Ierusalim, apoi la Constantinopol și în Vinerea Pătimirilor.
Acest ritual deosebit și încărcat de esență duhovnicească este oficiat de trei ori pe an și anume: Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie); Scoaterea Sfintei Cruci (01 august) și în duminica a treia din Sfântul și Marele Post, dedicată Sfintei Cruci.
Ritualul scoaterii Sfintei Cruci și așezarea ei pe tetrapod (sau analog) în mijlocul bisericii are loc în timpul Slujbei Utreniei, mai exact la finalul Doxologiei Mari, atunci când la strană începe să se cânte „Sfinte Dumnezeule”, astfel: în dangăt de clopote (se trag toate clopotele bisericii) preotul, îmbrăcat în toate veșmintele preoțești, ridică Sfânta Cruce împreună cu procovățul de pe Sfânta Masă ajutat de diacon (după caz), o așează deasupra capului după care, ieșind pe ușa dinspre miazănoapte, venind în fața ușilor împărătești rostește: „Înțelepciune drepți”! După aceasta, merge în mijlocul bisericii, iar acolo, fiind pregătit analogul, așează pe el Sfânta Cruce. Apoi, o cădește în cele patru părți, în timp ce la strană se cântă troparul glasului al 6-lea, „Crucii Tale ne închinăm Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!” (a se citi indicațiile tipiconale).
Amintim faptul că Sfânta Cruce este împodobită de către preot în ajun, sâmbătă seara, iar până la momentul consacrat scoaterii spre închinare, este așezată în locul Sfintei Evanghelii, pe Sfântul Antimis, nedesfăcut, pe Sfânta Masă a Sfântului Altar.
Înaintea cinstitei Cruci arde o candelă toată noaptea.
Sfânta Cruce rămâne la închinare până vineri, când, înaintea Vecerniei, preotul o cădește, face trei închinăciuni, o ridică deasupra capuluisi o duce în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu