Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu: „Promovați colindele noastre tradiționale, sfinte și străbune, vechi și autentice, specifice numai poporului român, și nu cântece de Crăciun”
Decembrie e luna colindelor. În fiecare an, în mediul online apar numeroase videoclipuri în acest sens, protagoniști fiind copii și tineri mai mult sau mai puțin cunoscuți în lumea artistică.
Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, atrage atenția cu privire la promovarea sau înregistrarea colindelor.
„Pentru toți cei care „promovați” colinde! Pentru cei bine pregătiți, nu este nevoie de un excurs istoric, etnomuzicologic, teologic sau deontologic cu privire la promovarea sau înregistrarea colindelor. Însă atunci când se dorește înregistrarea unei colinde cu videoclip, ar trebui să se lase „regia”, „teatrul” și „poziționarea” care utilizează instrumentele muzicale ca și „coloană sonoră” / acompaniament; ele nu își au locul sub nicio formă în biserică. Eventual, se pot filma într-un cadru, afară, într-o zonă, în afara lăcașului de cult. În biserică, singurul instrument acceptat este vocea umană, care poate rezona spre Dumnezeu, către Împărăția Cerurilor.
De asemenea, promovați colindele noastre tradiționale, sfinte și străbune, vechi și autentice, specifice numai poporului român, și nu cântece de Crăciun și „altele” asemenea lor, folosind o „ținută” extravagantă; respectivele „cântece” nu sunt colinde și nu impresionează prea mult, decât în scop comercial, pentru cei neștiutori, chiar dacă uneori „strâng” multe likeuri! Acestea denaturează firea noastră duhovnicească și prețuirea pe care unii etnomuzicologi și-au dedicat-o colindelor de-a lungul timpului!
Din păcate – și așa se cam întâmplă – cei mai mici și dornici de „afirmare” ar putea lua toate aceste negativisme ca pe un „exemplu” pozitiv, și, în câțiva ani, tradiția colindelor ar putea fi compromisă!”, a scris arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu pe rețelele de socializare.
L.C.H.