Share
Arșiță în toată regula: Canicula din Maramureș a venit la după-amiază cu valori resimțite de 39-40 grade, fiind și primele din vara aceasta la noi!

Arșiță în toată regula: Canicula din Maramureș a venit la după-amiază cu valori resimțite de 39-40 grade, fiind și primele din vara aceasta la noi!

Arșiță în toată regula: Canicula din Maramureș a venit la după-amiază cu valori resimțite de 39-40 grade, fiind și primele din vara aceasta la noi!

Indicele de confort termic a atins pragul critic de 80 unități în municipiul Baia Mare și în municipiul Sighetu Marmației, imediat după orele prânzului, azi, 29 iunie.

Valorile termice au atins la orele după-amiezii, vârf între orele 13-14 și 17-18, de 37 grade, dar temperaturile resimțite au ajuns la 39-40 grade în Baia Mare și Sighetu Marmației. Mai mult, ITU despre care vorbeam mai sus a depășit 80 unități, dar sub 81. Probabilitatea este mare ca în 30 iunie și 1 iulie valorile termice și cele ale ITU să fie și mai ridicate.

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativaă (mărimea fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer și apă) pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimțită de corpul uman. În mod normal, corpul uman se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reținută se diminueaza. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele influențează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată. Corpul uman pierde mai greu căldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.

Având în vedere avertizarea meteorologică Cod Portocaliu emisă de Administrația Națională de Meteorologie, în perioada 29 iunie -1 iulie a.c., cu temperaturi cuprinse între 37°C și 38°C, val de căldură persistent și disconfort termic accentuat, prefectul Rudolf Stauder, în calitate de președinte al C.J.S.U. Maramureș, recomandă populației să respecte următoarele măsuri/reguli de protecție stabilite de specialiștii în domeniu pentru atenuarea efectelor nefavorabile asupra sănătății:
➡️Hidratarea corespunzătoare, consumând zilnic 2-4 litri de lichide (apă sau ceai), fără a aștepta să apară senzația de sete.
➡️Evitarea, pe cât posibil, a expunerii la soare în intervalul orar 11:00 – 18:00.
➡️Evitarea desfășurării activităților în exterior care necesită un efort fizic ridicat.
➡️Consumarea de fructe și legume proaspete.
➡️Evitarea consumului de alcool și a băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr (cafea, băuturi carbogazoase).
➡️Evitarea consumul de alimente cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală.
➡️Purtarea de haine lejere, în culori deschise, ce acoperă o suprafață a corpului cât mai mare.
➡️Dacă vă aflați în exterior este recomandat să intrați în spații răcoroase (încăperi climatizate, biserici, magazine comerciale etc.) sau puncte de prim ajutor (farmacii).
➡️Nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme.
➡️Evitați risipa apei pentru activități de spălare a vehiculelor și de udare a grădinilor/terenurilor agricole.
➡️Reglați aparatele de aer condiționat, astfel încât temperatura să fie mai mică cu 5 grade decât temperatura ambientală.
➡️Solicitați sfatul medicului de familie, la apariția unor probleme de sănătate.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu