Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 2 ore în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 4 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 5 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 5 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 6 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 7 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 7 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 7 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 9 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 9 ore în urmă
Arta populară și obiceiurile pascale: „În tot anul trebuia să ai ștergură pentru coșarcă nouă” (FOTO)
Pentru că suntem la mijlocul primăverii și vremurile încă împiedică organizarea unui Târg al meșterilor populari așa ca odinioară, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș ne prezentă în mediul online câteva dintre produsele dedicate sărbătorilor pascale, realizate cu migală de meșterii populari din județul nostru.
Pentru început vorbim despre ștergurile pentru coșarcă. De Paști, femeile se străduiesc să aibă cea mai frumoasă coșarcă și cele mai ademenitoare bucate.
Coșarca e musai să fie aranjată cu o ștergură mândră. În Berința, Țara Chioarului, se folosește denumirea de „sarvete pentru coșarcă”.
Livia Șovre, meșter popular, face sarvete din pânză cu ciur, cu pene, cu mărgele și dantelă lucrată manual. „În tot anul trebuia să ai sarvetă nouă. Mama lucra pe ascuns ca să nu-i fure cineva modelul, sarveta ei să fie unică. De la 10 ani am învățat să fac. Și pentru copii facem câte-o sarvetă, că duc și ei câte-o coșercuță la Înviere. Așă mi-i de drag când merg de Paști la biserică și mă uit la coșercile cu sarvete cât îs de frumoase…”.
Mai jos aveți câteva din lucrările acesteia: