ILEANA HOROBA DANCI: „E pur și simplu firesc să oferi ceva locului în care ai crescut.” - 1 oră în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a găzduit simpozionul „Istoria unui secol de Patriarhat. Un secol cât o istorie în Maramureșul Voievodal” - 1 oră în urmă
Gheorghe Ionuţi, unul dintre cei mai în vârstă oameni din Maramureș, a trecut la cele veșnice la aproape 105 ani - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Vinovăția care nu îți aparține - 2 ore în urmă
Marcel Mureșan, convorbiri cu Ioan Marchiș (IV) - 2 ore în urmă
Manifestare culturală de excepție: Marian Ilea lansează cartea „Vremuri îmbârligate” - 6 ore în urmă
Elevii din Maramureș strălucesc la Concursul „Unirea” - 6 ore în urmă
Locuri de parcare de reședință disponibile în Baia Mare - 6 ore în urmă
Vizită oficială la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare - 6 ore în urmă
Acțiune majoră a Poliției în Maramureș - 6 ore în urmă
Artistul Grigore Leșe împlinește azi o frumoasă vârstă
Azi, 20 februarie, artistul Grigore Leșe își serbează ziua de naștere, împlinind 71 de ani.
Grigore Leșe (n. 1954 în satul Stoiceni, Maramureș) a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto (fagot). În 2003 a devenit doctor în muzică (cu teza Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică), iar în 2010, doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad.
Din 2005 este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității din Bucureşti. Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română (La porţile ceriului, Drumul lui Leşe, Lumea şi muzica tradiţională), pentru care primește numeroase premii și nominalizări naționale și internaționale, precum Marele Premiu al APTR în 2007, Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România în 2009, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009.
Este primul muzician român care a adus în scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multe filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel), conform humanitas.ro.
A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume și este, de asemenea, autorul a mai multe cărți.
Anul trecut, rapsodul Grigore Leșe a primit cea mai înaltă distincție culturală a eparhiei – Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” și, de asemenea, titulul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare.
La mulți ani cu sănătate!