Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 7 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 9 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 11 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 13 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 14 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 16 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 16 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 17 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 17 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 17 ore în urmă
Astăzi este Miercurea Albă. Ce nu e bine să faci
Miercurea Albă din Săptămâna Luminată are o semnficație aparte pentru creștini. Se mai numește și „Sfânta Miecuri” și este prima zi după sărbătoarea Paștelui.
Tradiția spune că în această zi nu se lurează la câmp, ceea ce a dus la denumirea populară a zilei „nunta șoarecilor”. Asta pentru că femeile care muncesc azi la câmp atrag șoarecii în casă și ar aduce ghinonul pentru tot restul anului. Obiceiul este respectat încă de mulți creștini.
Pe lângă asta, miercuri și vineri sunt notate cu „harți”, adică, deși e zi de most în mod normal, îna ceastă săptămână nu există nicio interdicție la alimentele de dulce. Este un moment de bucurie culinară, în care credincioșii se pot delecta cu mâncăruri alese.
În timpul Săptămânii Luminate, nu se recită Psaltirea și nu se oficiază parastase pentru cei decedați, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii.
Ceremoniile funerare din această săptămână sunt conduse conform unui program special și subliniază victoria Vieții asupra morții.
Săptămâna Luminată este cunoscută și ca Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților.
Se mai crede că în aceatăperioadă, cerurile sunt deschise, iar cei care mor ajung direct în Rai, ușile iadului fiind închise.