Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 11 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 11 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 15 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 16 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 17 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Astăzi este Miercurea Albă. Ce nu e bine să faci
Miercurea Albă din Săptămâna Luminată are o semnficație aparte pentru creștini. Se mai numește și „Sfânta Miecuri” și este prima zi după sărbătoarea Paștelui.
Tradiția spune că în această zi nu se lurează la câmp, ceea ce a dus la denumirea populară a zilei „nunta șoarecilor”. Asta pentru că femeile care muncesc azi la câmp atrag șoarecii în casă și ar aduce ghinonul pentru tot restul anului. Obiceiul este respectat încă de mulți creștini.
Pe lângă asta, miercuri și vineri sunt notate cu „harți”, adică, deși e zi de most în mod normal, îna ceastă săptămână nu există nicio interdicție la alimentele de dulce. Este un moment de bucurie culinară, în care credincioșii se pot delecta cu mâncăruri alese.
În timpul Săptămânii Luminate, nu se recită Psaltirea și nu se oficiază parastase pentru cei decedați, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii.
Ceremoniile funerare din această săptămână sunt conduse conform unui program special și subliniază victoria Vieții asupra morții.
Săptămâna Luminată este cunoscută și ca Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților.
Se mai crede că în aceatăperioadă, cerurile sunt deschise, iar cei care mor ajung direct în Rai, ușile iadului fiind închise.