Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 7 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 9 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 12 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 13 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 14 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 16 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 16 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 17 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 17 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 17 ore în urmă
Atelier despre vopsirea vegetală la Muzeul satului maramureșean din Sighetu Marmației
Miercuri, 4 octombrie, la Muzeul satului maramureșean „Mihai Dăncuș” din Sighetu Marmației s-a desfășurat un atelier special de vopsit vegetal, dedicat întrebuințărilor diverse ale plantelor.
Acest atelier este parte integrantă a proiectului cultural „De gust, de leac… de descântec” și și-a propus să aducă în prim plan frumusețea și utilitatea plantelor din zona noastră. Cei prezenți au descoperit secretele vopsirii vegetale și au aflat despre nenumăratele întrebuințări ale plantelor locale.
„Astăzi în satu’ nost, a avut loc un atelier despre vopsirea vegetală, o artă străveche ce păstrează autenticitatea tradițiilor.
Am descoperit cum plantele locale se transformă în culori vibrante, iar lâna prinde viață într-un dans de culori. Fiecare nuanță a avut o poveste, fiecare ton a fost o melodie a naturii. Plantele folosite nu sunt doar tinctoriale, multe dintre ele sunt și plante medicinale, altele sunt alimentare sau furajere.
De la cojile de ceapă, măceșele, mătasea porumbului, țelina, sunătoarea, crușinul și până la frunzele de nuc, fiecare plantă are multiple întrebuințări. Acestea se găsesc pe dealurile ce ne înconjoară și se culeg începând din iunie până în august pentru a obține maximă eficiență.
Ne-am amintit cu drag că legătura cu pământul și respectul față de resursele naturale locale sunt esențiale pentru o creație autentică. A fost o incursiune într-un univers în care creativitatea și tradiția dansează împreună.
Atelier realizat în cadrul proiectului ”De gust, de leac… de descântec” cofinanțat de AFCN, în parteneriat cu Muzeul Astra.
Mulțumim prof. Maria Șerba, prof. Ileana Șandor, prof. Măriuca Verdeș pentru această zi minunată și pentru că au împărtășit cu noi tainele vopsirii vegetale. Prin răbdare și pasiune, ne-au ghidat într-o călătorie plină de culoare și tradiție”, au transmis organizatorii.