Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 7 minute în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 3 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 4 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 5 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 5 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 5 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 5 ore în urmă
Când omul sfințește locul - 7 ore în urmă
Atelier de încondeiat ouă la Centrul de informare turistică din Sarasău - 9 ore în urmă
Atenționare de la meteorologi: În județul Maramureș în prezent este un risc crescut de avalanșă! Vizată este zona Munților Rodnei mai ales!
Atenționare de la meteorologi: În județul Maramureș în prezent este un risc crescut de avalanșă! Vizată este zona Munților Rodnei mai ales!
Stratul de zăpadă are dimensiuni mai importante la peste 1800 m, ca urmare a ninsorilor însemnate cantitativ din ultima săptămână. În zona de creastă regăsim plăci mai vechi de vânt, îndeosebi pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite de zăpadă proaspătă, arată Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
La peste 1800 m, în partea superioară a stratului, întâlnim un strat de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 40-50 cm și care poate fi dislocat în condiții de supraîncărcare. În zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite mai însemnate de zăpadă. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari. Sub 1800 m, în condiții de supraîncărcare a stratului, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii în zonele cu depozite mai consistente, în special în etajul altitudinal 1500-1800 m, mai arată ANM.
„În Munţii Rodnei este gradul 4, de la 1 la 5, pe scara care se măsoară şi Creasta Rodnei este închisă, traseele pentru turişti sunt până la staţia meteo din Pietrosul Rodnei, iar în partea de Gărgălău, unde se aventurează mulţi pentru schi de tură, este deschis traseul până în Şaua Gărgălău”, a declarat Ioan Timiş, şeful Serviciului Salvamont Borşa. Acesta le recomandă turiștilor „să plece în drumeţii echipaţi corespunzător pentru munte, înainte să se intereseze de starea traseului pe care vor să-l facă, sunt salvamontişti în patrulare, să nu iasă din traseele marcate”. O aplicaţie Salvamont poate fi descărcată din orice reţea de telefonie mobilă şi Dispeceratul Naţional Salvamont este la dispoziţie 24 de ore din 24, mai arată și g4media.ro.
C.Ț.