Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 5 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 8 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 11 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 12 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 12 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 14 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 15 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 16 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 16 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 18 ore în urmă
Avertismentul procurorului-șef european Laura Codruța Kovesi: ”Nu există nicio țară curată”. Parchetul European își începe activitatea la 1 iunie
Laura Codruța Kovesi revine în prim-plan cu un avertisment care privește întreg Blocul Comunitar. Procurorul-șef european le cere procurorilor săi să fie curajoși, deoarece vor întâmpina multe provocări în anchetele pe care le vor desfășura aceștia, a notat publicația impact.ro.
Procurorul-şef european Laura Codruța Kovesi a declarat că Parchetul European (EPPO) “va întâmpina multe provocări” în privința anchetelor legate de folosirea banilor din fondul de relansare, adică cei 800 de miliarde de euro, însă procurorii vor urmări cu atenție cum sunt cheltuiți acești bani.
Parchetul European devine funcțional începând cu data de 1 iunie 2021, iar Laura Codruța Kovesi i-a avertizat pe oficialii Uniunii Europene că procurorii sunt pregătiți să facă față ”provocările legale, intimidarea și presiunile privind resursele”. ”Sunt sigură că, după ce începem munca, vom avea o mulțime de provocări. Dar nu va fi ceva ce nu putem gestiona sau rezolva. Singurul risc pe care îl pot vedea este lipsa resurselor. Dar poate o să rezolvăm asta anul viitor sau în anii următori”, a declarat Kovesi pentru Financial Times.
Ea a punctat că procurorii se vor ocupa de cele mai ”mari cazuri” referitoare la implementarea planului de relansare (NextGenerationEU). ”Parchetul European (EPPO) nu a fost creat pentru treburi mărunte. Nu există nicio țară curată. O să fim atenți la toate statele membre – asta e treaba noastră”. Parchetul va investiga cazurile de corupție cu bani europeni din cele 22 de state UE care au aderat la EPPO, însă Laura Codruța Koveși a recunoscut că mai are nevoie de anchetatori și analiști. ”Trebuie să avem mai mulți anchetatori financiari și analiști aici, în Luxemburg. Nu este ușor să faci investigații în 22 de state membre diferite, cu 22 de proceduri diferite – iar infractorii sunt liberi să se deplaseze tot timpul, sunt liberi să-și mute bunurile dintr-un loc în altul”.
Laura Codruța Koveși s-a cam plâns de bugetul primit de Parchetul European, spunând că finanțarea anuală din Luxemburg, de aproape 45 milioane de euro, ”nu este un buget imens pentru un birou de procuror”, comparativ cu banii care vin din alte state membre, chiar și România. Procurorul european nu este deloc mulțumit de faptul că cinci țări nu au aderat la EPPO, ceea ce ar putea une bețe-n roate în unele cazuri. Danemarca, Ungaria, Irlanda, Polonia și Suedia au optat să rămână în afara acestuia, ceea ce înseamnă că problemele care apar în aceste țăr pot fi investigate numai dacă există un element transfrontalier cu o țară care a aderat la EPPO. Un alt ”semn rău”, povestește Kovesi, este că Finlanda și Slovenia nu au numit încă procurori permanenți pentru EPPO. Mai mult, reprezentanța permanentă finlandeză la UE a precizat că Helsinki vrea să numească procurori cu jumătate de normă, ”din cauza unui număr foarte limitat de cauze penale care intră în competența EPPO”, conform impact.ro.