152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 8 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 9 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Baia Mare în trecut. Continuă seria fotografiilor prezentate cronologic de muzeografa Lucia Pop
Lucia Pop, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș prezintă a doua din seria fotografiilor din Baia Mare, de la începutul existenței acestei tehnici de redare a imaginii.
În imaginea prezentată azi zub titlul „Fotografia versus memoria istoriei (II)” putem vedea Piața Centrală, colțul de nord-vest.
„Spuneam în prezentarea anterioară că primele fotografii au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare în anii 1898-1910 și sunt cele mai vechi imagini fotografice din oraș (donația: Gabor Stoll, decembrie 1898), păstrate în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Remarcam că acestea se completează una pe cealaltă, în ansamblu oferindu-ne o imagine mai puțin cunoscută asupra configurației Pieței Centrale (mai exact a unei jumătăți) la mijlocul secolului XIX (1850 -1860)”, arată muzeografa.
În imaginea de săptămâna trecută era prezentat colțul de nord-est. În cea prezentă „observăm o imagine oarecum <panoramică> a laturii de nord-vest, mai mult de vest”, mai arată ea.
„Ei bine, această fotografie, încadrată de <passpartout> original și cu explicația în limba maghiară (în traducere <Piața, latura de nord-vest>) a fost realizată la distanță de câțiva ani buni de prima, respectiv, prin anii 1870”, completează Lucia Pop.
Potrivit ei, în intervalul de timp dintre momentele la care au fost realizate cele dou fotografii au apărut mici schimbări în peisaj. De asemenea, pot fi văzute clădiri și băimăreni, aflați în activitțile lor de zi cu zi.
„Dacă ne uităm cu atenție, pavajul pieței este la fel (pietre de râu) dar piața este acum delimitată de copaci, destul de greu de observat, aceștia apărând într-un plan secund. În prim-plan sunt oamenii, băimărenii, care au ieșit la plimbare sau sunt în zonă pentru cumpărături etc. Clădirea mare de pe latura de vest a fost construită în anul 1874 în timpul primarului dr. Fésüs Menyhert și se numea <Casina Hotelului Ştefan>. Acest hotel, în acea formă de construcție, a fost martorul unor evenimente frumoase petrecute în zona centrală a orașului despre care vom povesti într-un alt context imagistic”, mai explică muzeografa.
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator