Share
Bine-ai venit, octombrie sau brumărel!

Bine-ai venit, octombrie sau brumărel!

Octombrie este cea de-a zecea lună a anului, iar dincolo de tradițiile, simbolurile și semnificațiile sale istorice și religioase, această lună ascunde și alte curiozități. Este a doua lună de toamnă, precedată de septembrie și urmată de noiembrie. Numele său își are rădăcinile în limba latină. „Octo” înseamnă „opt” în latina veche și se referă la faptul că octombrie era a opta lună în calendarul iulian, care debuta în luna martie. Denumirea populară a acesteia este „brumărel”.Termenul face referire întocmai la promoroacă și la roua înghețată care se aștern peste vegetație în timpul nopților de toamnă. Pe timpul zilei, în octombrie se pot atinge temperaturi de 15-18 grade Celsius, semn că toamna își intră în drepturi.

Florile simbolice ale lunii sunt gălbenelele (Calendula), asociate pasiunii şi creativităţii, şi mărărițele/ planta-fluturas (Cosmos bipinnatus), cele mai răspândite flori anuale din lume, în culori pastelate, fiind prezente pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. Se spune că preoţii spanioli, care le cultivau pentru frumuseţea lor, au dat denumirea “cosmos” mărărițelor, “cosmos” provenind din cuvântul grecesc “koouoc”, adică ordinea universului/ opusul haosului.

Fiecare lună a anului are farmecul ei. Luna octombrie vine cu un spectacol al culorilor şi cu o nouă stare de spirit, poate mai melancolică, mai reflexivă, dar nu lipsită de încântarea pe care natura o aduce în sufletul şi în privirile noastre.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu