181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 4 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 8 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Bucurie creștină de „Nașterea Maicii Domnului”: Biserica Ortodoxă Apșa de Mijloc, în mare sărbătoare; Părintele Iurii Alb, aniversare a activității
Bucurie creștină de „Nașterea Maicii Domnului”: Biserica Ortodoxă Apșa de Mijloc, în mare sărbătoare; Părintele Iurii Alb, aniversare a activității
Joi, colectivitatea din Apșa de Mijloc, Maramureșul Istoric aflat pe teritoriul Ucrainei de astăzi, s-a aflat în sărbătoare, întrucât a avut loc hramul Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului”.
La eveniment au participat și oficialii Consulatului României, aflat la Solotvino. Cu multă emoție și multă bucurie, a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de un impresionant sobor de preoți de pe ambele maluri ale Tisei, pentru a celebra Nașterea Maicii Domnului, la biserica creștin-ortodoxă din Apșa de Mijloc. Evenimentul s-a dovedit a fi unul special pentru părintele paroh Iurii Alb, sufletul comunității religioase din localitatea maramureșeană din Ucraina.
„Cu acest prilej, am trăit momente înălțătoare, alături de cei peste 400 de credincioși de toate vârstele sosiți din Apșa de Mijloc și satele învecinate, cărora li s-au alăturat atât prim-vice-președintele Comunității Teritoriale Solotvino, cât și starostele localității Apșa de Mijloc. Ne-am bucurat nespus să vedem că tradițiile și credința sunt aici la ele acasă și adresăm felicitări Consiliului Parohial și tuturor credincioșilor, care, împreună cu părintele paroh Iurii Alb au reușit dea strălucire acestui important eveniment religios al toamnei. Totodată, adresăm felicitări, încă odată, și pe această cale, tuturor credincioșilor care poartă numele Sfintei Marii, precum și părintelui Iurii Alb, care aniversează, la 21 septembrie, 21 de ani de când este părintele paroh al bisericii creștin-ortodoxe din Apșa de Mijloc, dorindu-i ani mulți și rodnici de păstorire”, arată oficialii Consulatului României.
Evenimentul este unul special pentru colectivitate în fiecare an. Jurnalistul emerit din Ucraina, de naționalitate română, Elvira Chilaru, arată că „în vechea localitate de români tradițiile și obiceiurile, dar și credința sunt la ele acasă” și că în Apșa „niciun misionar nu se reține prea mult timp dacă nu este acceptat de comunitate. Oamenii de prin părțile locului sunt sobri și exigenți și cer ca duhovnicul lor să dețină calități deosebite, să găsească întotdeauna sfatul și remediul potrivit, să dea dovadă de imparțialitate atunci când se iscă vreo situație de conflict”.
Gheorghe Alb sau Iurii Alb, în funcție de cum i se adresează lumea, „blând din fire și respectuos pentru semenii lui, a știut să cucerească încrederea și dragostea apșenilor, respectă tradițiile și obiceiurile pământului strămoșesc”, mai arată Elvira Chilaru.
Apșa de Mijloc (în ucraineană Середнє Водяне (Seredne Vodiane), în maghiară Kösépapsa) este o localitate din Ucraina din dreapta Tisei, în Maramureșul Istoric. Localitatea este atestată documentar din anul 1406. Populația este preponderent românească. În anul 2001, populația localității era de 6.781 locuitori, din care 6.768 români (97,5%). Conform recensământului din 2001, majoritatea populației localității Apșa de Mijloc era vorbitoare de română (98,62%), existând în minoritate și vorbitori de alte limbi. Prima școală în limba română a fost înființată aici în 1789. Are două monumente istorice: Biserica de lemn, construită în 1428 și Biserica din deal cu hramul Sfântului Nicolae, construită în 1776. Imediat după izbucnirea acestui război nedrept, parohiile ortodoxe române s-au desprins de Patriarhia Ortodoxă a Moscovei. Biserica de lemn, construită în anul 1428, ar avea nevoie de reabilitare. Cu privire la acest subiect vom reveni cu siguranță, întrucât lăcașul de cult are una din cele mai bogate istorii din cele de lemn ale Maramureșului. Ar fi necesară intervenția statului român pentru salvarea ei! Vom reveni cu amănunte!
Cătă ȚINEGHE
Citește și